Search
Close this search box.

Lekić: Ruski napad na Ukrajinu invazija, Vučinić: Zapad pogriješio jer Rusiju nije tretirao na ravnopravan način

Ukrajinska kriza će bez sumnje imati uticaj na geopolitičke odnose – saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić na tribini “Ukrajina – uzroci i posljedice” u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Svi znaju, prema njegovim riječima, “da je u Kijevu stvorena ruska država i kršten ruski narod”.

– To su činjenice koje nisu beznacajne, a primjećujem da ih u ovoj krizi niko ne pominje. Pored istorije i unutrašnjih prilika treba uzeti u obzir međunarodne odnose i velike sile koje su itekako involvirane u to. Tako da je Ukrajina ovdje žrtva velikih sila – ocijenio je Lekić.

Ruski napad na Ukrajinu je, kako je rekao, invazija.

– U to nema sumnje i to treba osuditi. Krim je tradicionalno ruski, ali ga je Ukrajina dobila na poklon od Hruščova. Ukrajina je jedna od 15 republika Sovjetskog saveza. Raspadom Sovjetskog saveza je došlo do nedefinisanja mnogih stvari. Putin je iskoristio inferiornost Rusije da, što propagandom što mjerama, od Rusije ponovo napravi značajnu silu na međunarodnom planu – naveo je Lekić.

Nakon 90-ih godina, dodaje, kad se očekivalo da će se ići ka multilaterizmu, to se nije dogodilo.

– Ratovi su vođeni mimo međunarodnog prava. Irak je napadnut bez legitimiteta međunarodnog prava – rekao je Lekić.

Profesor na Pravnom fakultetu dr Nebojša Vučinić istakao da je u ovom slučaju nemoguće odvojiti pravo od politike.

– Čovječanstvo od peloponijskih vremena suštinski nije napredovalo u duhovnom smislu, po mom sudu ni za milimetar. Kad je riječ o pravnoj kvalifikaciji ove ruske intervencije, tu nema nikakve sumnje. U pitanju je agresija – naglasio je Vučinić.

Agresija, prema njegovim riječima, ipak zavisi od odnosa političkih snaga.

– Agresija postoji tek onda kada Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija utvrdi tako. I tu dolazimo do raznih zloupotreba koje smo viđali prethodnih godina. To su ograničenja međunarodnog prava – kazao je Vučinić.

Pogled na geografsku kartu svijeta, dodaje, pokazuje o čemu je riječ.

– To su geopolitički odnosi i interesi. Ni Rusija nije cvjećka. Putin, po pom mišljenju, želi da obnovi nekadašnji Varšavski pakt. Putin je bio agent KGB druge kategorije. On je formiran u tom sistemu Varšavskog pakta. Ukrajina je na neki način trbuh Rusije – opisao je Vučinić.

Zapad je, kako je ocijenio, napravio fundamentalnu grešku jer Rusiju nije tretirao na ravnopravan način.

– Pokušavao je da je podjari, a to je nemoguće. Zapad je tu napravio ogromnu grešku, jer je kod Rusije stvorio strah za bezbjednost. To naravno ne opravdava ovoliku upotrebu sile od Rusije – naveo je Vučinić.

Viši naučni saradnik u Istorijskom institutu UCG dr Radenko Šćekić naveo je da nakon II svjetskog rata Ukrajina postaje privredni motor SSSR-a.

– Predsjednik NATO je smatrao da je cilj širenia Alijanse u Evropi dovesti SAD u Evropu, a od Evrope odaljiti Rusiji. Kršenjem obećanja da se NATO neće širiti na istok dolazimo do ove situacije – ocijenio je on.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor