23 godine od NATO bombardovanja Jugoslavije

Na današnji dan prije 23 godine počeli su vazdušni napadi NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, koji su trajali 11 nedjelja i u kojima je, prema nezvaničnim podacima, poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 policajaca i vojnika.

Foto: archive.6yka
Foto: archive.6yka

Vlada Crne Gore je odbila da prihvati ratno stanje koje je Beograd proglasio sa NATO paktom. Ipak, neki od prvih projektila su pali na objekte na teritoriji Crne Gore.

Na meti su 24. marta bili kasarna „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, vojni aerodrom u Golubovcima i radarsko-komunikacijski objekat Ratne mornarice Vojske Jugoslavije na Obosniku u Boki kotorskoj. Crni dim se vio i sa Crnog rta kod Bara.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

U Crnoj Gori te 1999. stradalo je sedam osoba – šest građana Crne Gore u Murinu i jedan državljanin Srbije u kasarni Danilovgrad

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i dio pravnih stručnjaka nazvali agresijom, uslijedila je poslije neuspješnih pregovora o rješenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nakon čega je uslijedilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbjeglih Albanaca.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor