ZZZCG raspodijeliće blizu milion eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom u sjevernom regionu države

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) raspodijeliće blizu milion eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom u sjevernom regionu države.

  “Cilj poziva za predaju predloga projekata, koji će biti objavljen u ponedjeljak, je podrška otvaranju novih radnih mjesta u opštinama sjeverne regije, povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom, kao i prevencija socijalne isključenosti ovih lica”, saopšteno je iz ZZCG.

Kako se navodi, grant šema je namijenjena licima sa invaliditetom kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja, penzijskog i invalidskog osiguranja ili propisa o boračko-invalidskoj zaštiti.

Dodaje se da je grant namijenjen i onima koji su ostvarili status lica sa invaliditetom na osnovu rješenja nadležne komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda.

“Minimalni iznos granta je 30 hiljada, a maksimalni 70.000 eura”, saopšteno je iz Zavoda.

Navodi se da su očekivani rezultati poziva uključivanje najmanje 100 lica sa invaliditetom u projektima, osposobljavanje za rad najmanje 90 odsto učesnika projekta, zaposlenje u toku trajanja projekata, najmanje 60 odsto učesnika.

Procjenjuje se da će biti realizovano najmanje 20 odsto projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta najmanje dva lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od šest mjeseci.

“Grantom mogu biti finansirane brojne aktivnosti aktivne politike zapošljavanja, obrazovanje i osposobljavanje odraslih, osposobljavanje za rad kod poslodavca, mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije, zapošljavanje lica sa invaliditetom, prilagodjavanje radnog mjesta i uslova rada i otvaranje novih radnih mjesta za lica sa invaliditetom”, kaže se u saopštenju.

Grantom može biti finansirana i, dodaje se, nabavka opreme i materijala u svrhu otvaranja novih radnih mjesta, otklanjanje barijera pristupu radnom mjestu, aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca o mogućnostima i benefitima zapošljavanja lica sa invaliditetom.

Pravo učešća imaju, kako su saopštili iz Zavoda. pravna i fizička lica.

Oni su naveli da će projekti biti sprovođeni u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Kolašinu, Mojkovcu, Petnjici, Plavu, Pljevljima, Plužinama, Rožajama, Šavniku i Žabljaku.

Kako se navodi, po prethodnom javnom pozivu od 20. marta, na osnovu mišljenja nadležne komisije, odobreno je finansiranje 41 projekta, u vrijednosti od 2.085.622 eura, a na raspolaganju su tada bila tri miliona eura.

“Novim javnim pozivom biće raspodijeljeno neutrošenih 914.377 eura”, kaže se u saopštenju.

Odluka Upravnog odbora oslanja se, kako se navodi, na Strategiju regionalnog razvoja i činjenično stanje porasta broja nezaposlenih lica sa invaliditetom na sjeveru države.

“U 2015. godini, 3.843 lica sa invaliditetom nalazilo se na evidenciji Zavoda u opštinama sjeverne regije. U 2016. godini, taj broj je porastao i iznosio je 4.340, dok je 1. avgusta 4.408 lica na evidenciji nezaposlenih”, precizirali su iz ZZZCG.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor