Zoronjić: Država ne ispunjava ustavno određenje po kojem je osnovno obrazovanje besplatno

 Država i dalje ne ispunjava ustavno određenje po kojem je osnovno obrazovanje besplatno, navela je danas potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić.

Ona kao dobar primjer navela gradove u kojima je lokalna vlast obezbijedila udžbenike za osnovnoškolce i istakla da u tome prednjače oni gradovi u kojima partije iz opozicije čine vlast.

„URA smatra da je država obavezna da obezbjedi besplatne udžbenike za sve odnovce od 1. do 9. razreda kao i propratni pribor, jer je po Ustavu osnovno obrazovanje obavezno. Država je dužna da se stara za ispunjenje tog državnog određenja, a ne da dodatno opterećuje i narušava porodični budžet, koji je ionako oskudan zbog sveukupne ekonomske situacije i niskog životnog standarda u zemlji. Do takve situacije je dovela pogrešna ekonomska politika vladajuće partije i nebriga koju godinama demonstriraju nad građanima“, istakla je Zoronjić.

Tvrdi da je reforma obrazovanja koja je prošle godine započeta, ostavila traga  kao prepisivačka, a i kao dodatni namet građanima, a pritom nije dala nikakve rezultate, već negativne ishode, jer su kako objašnjava „učenici uskraćeni za mnoga znanja posebno iz predmeta koji su imali smanjen nedjeljni fond ćasova“.

„Sa druge strane reformom se roditeljima nameće da ove godine kupe nove knjige, jer je nastavni program promjenjen u skladu sa reformom, čime se narušava porodicni budžet, koji je ionako oskudan. Samo za udžbenike po jednom đaku roditelj mora da izdvoji 45 do 95 eura što govori da su izuzetno visoki troškovi koje im država nameće“, kazala je Zoronjić.

Napominje da je obrazovanje najvažniji stub društva i da država treba da investira u znanje kao najvažniji resurs kako bi se dostigli standardi kvaliteta većine evropskih zemalja u toj oblasti.

„URA predlaže da sve opštine zajedno sa Ministarstvom prosvjete participiraju kako bi svi osnovci dobijali besplatno udžbenike od 1. do 9. razreda. Takođe prevoz učenika mora biti besplatan i škola u saradnji sa resornim ministarstvom treba da ga obezbijedi svima kojima je neophodan“, zaključuje Zoronjić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor