ZLOUPOTREBA POTPISA: Tužilaštvu predate 94 prijave

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predao je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) 94 prijave građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

z CDT-a je saopšteno da su dobili nekoliko stotina prijava, a da je do 14 časova obrađeno 94 koje su predali VDT-u.

“Od jučerašnjeg pokretanja aplikacije za provjeru potpisa podrške, CDT-u se neprestano javljaju građani koji tvrde da nijesu potpisali podršku kandidatima, a njihovi podaci su se našli u bazi potpisa”, kaže se u saopštenju.

Oni su dodali da su među građanima čiji su potpisi zloupotrijebljeni, i visoki partijski funkcioneri, državni službenici, civilni aktivnisti, novinari ili članovi njihovih porodica.

“Pozivamo VDT da brzom i hitnom akcijom utvrdi da li u prikupljanju ličnih podataka i potpisa ima elemenata krivičnog djela”, navodi se u saopštenju CDT-a.

Oni su pozvali građane da nastave da provjeravaju i prijavljuju zloupotrebu ličnih podataka i da zajedničkom akcijom spriječe da se njihovi podaci nezakonito koriste.

“Ne smijemo dozvoliti da se ostane na samom otkrivanju ovih slučajeva, već svaki pojedinac koji je prekršio zakon mora snositi pravnu posljedicu”, poručili su iz CDT-a.

Oni su kazali da ih raduje to što se povodom te masovne zloupotrebe ličnih podataka oglasila i Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, ali da bi prije javljanja bilo korektno da su provjerili činjenice.

“Tada bi znali da Državna izborna komisija nije dozvolila nevladinom sektoru uvid u potpise, pa bi se možda umjesto tih spekulacija trebalo baviti odgovorom na pitanje ko i kako je kompromitovao lične podatke ogromnog broja crnogorskih građana”, zaključuje se u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor