„Željezara ulaznica turskog holdina za EU tržište“

Nikšićka željezara je jedina članica „Tosyali Holding“ grupe koja se nalazi u Evropi, uz snažno zalaganje nove Vlade da uvede zemlju što prije u Evropsku uniju (EU), može u narednom periodu predstavljati dobru ulaznicu turskog holdina za veliko EU tržište, rekao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kako navode, Milatović je održao on-line sastanak sa izvršnim direktorom „Tosyali Holding“, Suhat Korkmaz-om. Korhmaz je upoznao ministra sa izazovima u poslovanju sa kojima se suočava njihova kompanija u Crnoj Gori.

Milatović je istakao značaj Željezare za Crnu Goru te da je, kao što je već najavio na sastanku održanom prošle nedjelje u fabrici, Vlada spremna da u skladu sa svojim mogućnostima, podrži ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari.

„Željezara je za Nikšić više od fabrike. Radnici, Vlada, zajednica žele da ova kompanija nastavi sa radom i još jednom iskazujem dobru volju svih nas da se to i ostvari. Nikšićka željezara je jedina članica ‘Tosyali Holding’ grupe koja se nalazi u Evropi, pored ostalih koje ova firma ima u Turskoj, Alžiru, Senegalu i Angoli, i kao takva, uz snažno zalaganje nove Vlade da uvede zemlju što prije u EU, može u narednom periodu predstavljati dobru ulaznicu turskog holdina za veliko EU tržište. Takođe, željezara bi mogla da ima u narednom periodu i značajniju ulogu prilikom korišćenja njenih proizvoda u razvoju drugih privrednih grana u Crnoj Gori, a prije svega u građevinarstvu“, kazao je Milatović.

On je podsjetio na podršku koju je Crna Gora do sada pružila Željezari na ime poreza i doprinosa u visini od 1,2 miliona u prethodne tri godine kroz uredbu o biznis zoni, kao i kroz povoljniju cijenu električne energije. Takođe, Milatović je podsjetio na opravdanu zabrinutost 270 radnika, nakon što je prethodne sedmice zaustavljena proizvodnja u fabrici, čime su radnici poslati na tromjesečni plaćeni odmor – uz smanjenje plate od 30 odsto.

Milatović je ponovio predlog da se razmotri da smanjenje zarada za naredna tri mjeseca bude na nivou od 10 odsto (a ne na nivou od 30 odsto kako je sada predloženo od strane menadžmenta kompanije), da se nastave razgovori sa vlasnikom “TOSYALI holding” i, u narednom periodu ponovi sastanak, na kojem će se moći preciznije i jasnije govoriti o budućnosti ove kompanije.

Korhmaz je, kako navode, obećao da će taj prijedlog biti razmatran unutar Tosyali Holding-a.

Na kraju sastanka je dogovoreno da Tosyali Holding i zvaničnim putem uputi svoje zahtjeve Vladi Crne Gore, koja će ih u najkraćem roku razmotriti. Naredni sastanak je planiran krajem mjeseca.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor