Zdraviji proteini iz mesa ili biljni? Naučnici došli do odgovora

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina mnogo zdraviji za srce od onih iz mesa, prenosi časopis „International Journal of Epidemiology“.

Studija naučnika s kalifornijskog Univerziteta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su jele veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti, ali taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu bjelančevina crpili iz biljnih izvora poput koštunjavog voća.

Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso 60 odsto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske bjelančevine. Kod njih je taj rizik bio manji  40 odsto.

Glavni autor studije Gari Frejzer sa univerziteta Loma Linda već dugo vjeruje da koštunjavo voće i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila.

Podsjetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način prehrane, dok veganstvo predstavlja životni stil.

Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, ali jedu mlijeko, jaja i med, a vegani iz prehrane isključuju sve namirnice životinjskog porijekla.

Frejzer vjeruje da će prvi rezultati istraživanja podstaknuti dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokisjeline iz proteina životinjskog porijekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenoga krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi.

Za dobijanje svih esencijalnih aminokisjelina bitno je da se kombinuju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokisjeline, a primjer toga su pirinač i grašak.

I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova prehrane pokazala je da su vegani u 42 odsto slučaja manje podložni obolijevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor