Ako obožavate da jedete biljnu hranu, a potrebna vam je dodatna doza proteina, gvožđa i biljnih vlakana iz povrća, onda bi možda trebalo da obratite pažnju na posljednji trend u ishrani.
Lupina je cvijet čiji plod sadrži nekoliko sjemena, a mahunarka se suši i potom pretvara u ljuspice. Ljuspice ovog cveijta su sve zastupljenije na meniju mnogih specijalizovanih restorana, a obično se koriste u smuti napicima i pečenju raznih jela, piše britanski „Metro“.
Iako će vas možda začuditi da se uopšte jedu, istina je da su one već dugo zastupljene u ishrani mnogih naroda. Ona se koristila kao namirnica gotovo 3.000 godina na podneblju Mediterana i Južne Amerike, ali nikada nije uspjela da postane popularnija od soje i graška.
Ljuspice lupine u velikoj meri podsjećaju na kuskus – izgledaju gotovo identično i imaju veoma sličan ukus, ali sadrže 90 odsto manje ugljenih hidrata u odnosu na kus kus i bez glutena su.
Uglavnom se koriste u pripremi salata, soseva, smutija i pečenih jela. Posebno su pogodne za ljude čija ishrana je bazirana na povrću, jer pružaju visok sadržaj proteina, bez dodatih kalorija i ugljenih hidrata.
Pošto se sastoje od 40 odsto proteina i 37 odsto biljnih vlakana, mnogi smatraju da će ljuspice lupine ubrzo postati „supernamirnica“.
Takođe su bogate gvožđem, magnezijum i kalcijumom, što se smatra ključnim za zdravlje kostiju i zuba, i odlično su sredstvo za sprječavanje horničnog umora.
Iz „Lupin kompanije“ tvrde da ljuspice sadrže tri puta više kalcijuma od banana, tri puta više gvožđa od kelja i tri puta više antioksidanta od bobičastog voća.
Izvor: AntenaM