Zbog upada šakala stočari sa prostora Opštine Pljevlja rasprodaće stada

Iz Lovačkog društva Pljevlja potvrđuju da su se šakali namnožili na prostoru pljevaljske opštine i da pričinjavaju velike štete stočarima, a i uništavaju plemenitu divljač, srne i zečeve

Stočari sa područja pljevaljske opštine tvrde da poslednjih mjeseci trpe veliku štetu jer im šakali napadaju stada. Ističu da se ova divlja životinja, nalik vuku, praktično odomaćila na ovom prostoru i napada stada čak i u neposrednoj blizini kuća. Ovih dana napadi šakala intenzivniji su na prostoru Mjesne zajednice Bukovica, pa mještanin Radoš Jolović čija je stado na meti ovih zvijeri razmišlja da li da proda ovce jer ih ne može zaštititi.

– Od šakala se bukvalno ne možemo zaštititi, upadaju u stada u bilo koje doba dana ili noći, ne prezajući ima li koga u blizini. Najčešće napadaju jagnjad, ali i ovce. Ja sam zbog štete koju su mi šakali pričinili prošlog proljeća prodao jedan broj ovaca, a sada razmišljam da li da prodam i ostatak i jednostavno prestanem da se bavim ovim poslom – kaže Jolović, kome su ove zvijeri u poslednjih nekoliko dana usmrtili nekoliko jagnjadi i povrijedili više ovaca.

image

Jagnje koje su rastrgli šakali-B.Je.

– Ovce koje su na paši, bez obzira na to jesu li blizu kuće ili dalje na livadi, uvijek mora neko da čuva. Dovoljno je malo nepažnje da se stado nađe na udaru šakala koji u djeliću usmrte ili povrijede jagnje ili ovcu – ističe Jolović i naglašava da su stočari nemoćni i zahtijevaju adekvatnu reakciju nadležnih i lovačke organizacije.

Iz Lovačkog društva Pljevlja su nam potvrdili da su se šakali namnožili na prostoru pljevaljske opštine i da pričinjavaju veliku štetu stočarima, ali i uništavaju plemeniti divljač, srne i zečeve. Prema riječima predsjednika pljevaljskih lovaca Rada Janjuševića, šakali su jako obazrivi i u stanju su da vješto izbjegnu hajku. Ovaj predator uspješno pronalazi i uništava mladunčad srne zbog čega je ugroženo lovište, a samim tim i prirast srneće divljači. Usled nedostataka hrane u šumama šakali se sve češće mogu vidjeti i tamo gdje ima ljudi, u selima, pa čak i u prigradskim naseljima.

– Upravo iz ovih razloga minule nedjelje je organizovana hajka na prostoru MZ Bukovica, u neposrednoj blizini domaćinstva Jolovića. Nažalost, lovci nijesu bili uspješni, ali će sa sličnim akcijama nastaviti i u narednom periodu – obećava Janjušević.

Podsjeća i da su prošle godine organizovali hajke i da je tom prilikom odstrijeljeno nekoliko šakala.

Staračka domaćinstva u teškoj situaciji

– Pojedini domaćini su zbog velikog broja šakala, nažalost, odlučili da prodaju svoja stada, dok jedan broj domaćina tvrdi da će isto tako postupiti. Posebno su u teškoj situaciji staračka domaćinstva jer nijesu u mogućnosti da neprekidno budu uz svoja stada – kaže predsjednik Mjesne zajednice Bukovica Gligor Topalović pojašnjavajući da će se sve to negativno odraziti i na finansijsko stanje pojedinih domaćina.

– Starijim ljudima je znatno lakše da drže manje stado ovaca i da imaju prihod od prodaje jagnjadi, nego da drže krupnu stoku. Sada će prodati ili su već prodali stada, tako da dogodine ne mogu računati na taj prihod – kazao je Topalović.

Janjušević, ipak, upozorava i na činjenicu da je povećan broj šakala na području pljevaljskog kraja, posebno Bukovice, pojava koja će svoje loše strane pokazati u narednom periodu.

– Na nekim područjima u Bukovici gdje se šakali često pojavljuju više nemamo srneće divljači. Plašim se da će pojava šakala negativno uticati na čitav prostor Bukovice, koja je upravo bogata srnećom divljači – kaže Janjušević i dodaje da će lovci pokušati da koliko je to moguće smanje broj šakala na ovom prostoru.

Kanjon rijeke Ćehotine, kao i kanjoni Lužanske, Kržavske, Bavčića rijeke i Kozice su veoma pogodni za srneću divljač, ali očigledno i za šakale. Ostaje da se vidi hoće li šakali na ovim prostorima istrijebiti plemenitu divljač ili će oni otići.

 

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor