Zbog štrajka advokata zatvorenicima ugrožena prava

Portalu sjevercg su se obratile porodice zatvorenika koji se nalaze pod istragom u zatvoru u Bijelom Polju, gdje smatraju da su im ugrožena prava.

    Zatvor Bijelo Polje

Kako navode u njihovom obraćanju, zbog štrajka advokata odlažu im se sudjenja bez saglasnosti njihovih članova porodica koji se nalaze pod istragom, dok su im i prava na posjete zbog virusa Covid 19 ograničena samo jednom mjesečno.

Oni smatraju da se krši konvencija o ljudskim pravima i da se mnogi zatvorenici nalaze u zatvorima pod istragom godinama, a sudjenja se odlažu, što zbog korone, a sada i zbog štrajka advokata, sa čime im se krši i pravo na sudjenje u razumnom roku.

Iz tog razloga pozivaju institucije, prije svega OMBUDSMANA da reaguje, kao i NVO koje se bave ljudskim pravima, a ako se nastavi sa ovakvom praksom obavijestit će i Evropske institucije, prije svega Savjet EU.

Portal sjevercg je kontaktirao Ombudsmana i NVO HRA ,,Akcija za ljudska prava“ sa pitanjima:

1. Da li se u ovim slučajevima krše prava zatvorenika, jer im se i dalje ograničavaju posjete i odlažu sudjenja bez njihove saglasnosti i prava na sudjenja u razumnom roku?

2. Kakvo je Vaše mišljenje i kakav ćete stav po ovim pitanjima preduzeti ?

Nakon što dobijemo odgovor objavit ćemo ih u cjelosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor