Zbog seks skandala neće biti Nobela za književnost? Pljušte ostavke u švedskoj akademiji zbog događaja iz 2006!

U središtu Švedske akademije – tijela koje dodijeljuje Nobelovu nagradu – dogodio se nezapamćen skandal 2006. koji je tek sada, dijelom zahvaljujući #MeToo pokretu, izašao na vidjelo.

Naime, francuski fotograf Jean-Claude Arnault optužen je da je prije 12 godina uhvatio za zadnjicu švedsku prijestolonasljednicu, princezu Viktoriju. Švedske novine Svenska Dagbladet navode da je o incidentu posvjedočilo bar troje ljudi.

Jedna od svjedokinja kaže kako je netko iz princezine pratnje na silu maknuo Arnaultovu ruku.

‘Jedna od žena u pratnji princeze Victorije doslovno se bacila naprijed i odgurnula Arnaulta’, rekla je Ebba Witt-Brattström.

Kraljevska porodica nije komentarisala slučaj, ali su izdali saopštenje u kojem daju podršku #MeToo pokretu.

Arnault, suprug bivše članice Akademijinog vijeća za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, više je puta optužen za nedolično ponašanje, no on je sve optužbe odbacio.

Skandal je doveo do čitavog talasa ostavki u Švedskoj akademiji te otvorio niz pitanja o tome hoće li se ove godine uopšte održati dodjela Nobelovih nagrada za književnost.

Zašto je Švedska akademija u krizi?

Organizacija je na udaru kritika zbog načina na koji se postavila vezano uz navodno Arnaultovo seksualno uznemiravanje princeze. Inače, Arnault je muž bivše članice Akademije, pjesnikinje Katarine Frostenson.

U decmbru prošle godine 18 žena inspiriranih #MeToo pokretom javno je optužilo Arnaulta za seksualno uznemiravanje. Neki od tih događaja, zbili su se u samoj zgradi Akademije.

Akademija je glasala protiv uklanjanja gospođe Frostenson iz 18-članog vijeća Akademije, što je pak dovelo do ostavke tri njena člana – Klasa Ostergrena, Kjella Espmarka i Petera Englunda.

Tehnički oni ne mogu podnijeti ostavke na svoje pozicije koje su doživotne, ali mogu odbiti sudjelovati u Akademijinim aktivnostima.

Nedugo nakon njih, sa svoje je pozicije odstupila i direktorica Akademije, profesorica Sara Danius.

‘Ovo je već prilično uticalo na Nobelovu nagradu, to je veliki problem’, rekla je Danius.

Od izbijanja skandala, ukupno je šest članova vijeća podnijelo ostavke.

Što će se dalje događati?

Ostavke članova vijeća dovode u pitanje održavanje dodjele Nobelovih nagrada za književnost. Preostalih 11 članova već su raspravljali o otkazivanju dodjele koja je trebala biti održana u novembru.

Član Akademije, Per Wästberg, rekao je da će dodjela nagrada možda biti odgođena.

‘Akademija će se javnosti obratiti saopštenjem u kojem će biti jasno rečeno hoće li se dodjela održati ove, ili će biti odgođena za iduću godinu. U drugom slučaju, u novembru 2019. biće dodijeljene dvije nagrade.’

Očekuje se da će odluka biti objavljena u četvrtak. Ako se dodjela nagrade doista dogodi, to će biti prvi puta od Drugog svjetskog rata da Akademije nije dodijelila Nobelovu nagradu za književnost.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor