Zbog problema izazvanih radovima na putu Pljevlja – Mihajlovica, Savjet MZ „Crljenice“ uputio dopis nadležnom Ministarstvu

Savjet MZ „Crljenice“, kroz čiju teritoriju prolazi oko 10 km pomenutog puta, uputio je dopis Ministarstvu kapitalnih investicija Crne Gore u kome je informisano nadležno Ministarstvo o problemima mještana ove mjesne zajednice i svih drugih učesnika u saobraćaju koji koriste ovu saobraćajnicu, a zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta Pljevlja – Prijepolje.

U dopisu je navedeno da je rekonstrukcija pomenutog puta počela u avgustu mjesecu prošle godine i rok za završetak radova je avgust ove godine. skinutog sloja asfalta, na gotovo čitavoj dionici puta, semaforske signalizacije i drugih zastoja, lokalno stanovništvo u mnogome trpi posledice. Tampon ispod skinutog asfaltnog zastora nije poravnat, već su napravljeni „talasi“, maksimalna brzina kojom se može saobraćati je 20km/h, zbog čega mnogi oštećuju svoja motorna vozila. Takođe, prašina koja se stvara u mnogome otežava normalne uslove saobraćaja. Na nekim dijelovima puta nalaze se seoska crijeva sa vodom, za koje nisu projektom obuhvaćene propusne cijevi. Takođe, na dva mjesta se vrši mljevenje kamena, za koje ne postoje potrebni elaborati za procjenu uticaja na životnu sredinu. Zbog izvođenja radova i buke, vlasnik farme koka pretrpio je nenadoknadive gubitke.

Nadležno Ministarstvo je dopis proslijedilo Upravi za saobraćaj Crne Gore koje je poslalo odgovor Darku Gačeviću, predsjedniku Savjeta mjesne zajednice „Crljenice“.

U odgovoru Uprave za saobraćaj Crne Gore se između ostalog navodi:

„Očekujemo da radovi budu završeni do kraja 2021 godine. U odnosu na tvrdnje gospodina Gačevića navodimo sledeće činjenice: Projektom je definisano da se zamjeni kompletna kolovozna konstrukcija na dionici, što uključuje i uklanjanje kompletnog aslfalta. Trenutno je uklonjeno cca 6 km postojećeg asfalta i to na više lokacija, upravo u cilju relaksacije saobraćaja na dionici koja se rekonstruiše. Semaforska signalizacija je obavezna prilikom izvođenja radova pod saobraćajem, a intervali su podešeni na način da se omogući maksimalna protočnost saobraćaja na gradilištu. Brzina kretanja na gradilištu je ograničena u skladu sa saobraćajnom signalizacijom, te je nerealno očekivati da se u uslovima gradilišta kreće po trasi na kojoj se nalaze radne mašine i radnici brzinama koje nisu primjerene tim uslovima.

Izvođač radova koristi grejdere kako bi konstantno dovodio tampon i posteljicu na nivo projektom definisane kote i ravnosti, ali se morate složiti da je u uslovima konstantnog saobraćaja to dovesti na mjeru savršenstva. Na gradilištu se koriste cistjerne sa vodom za povećanje vlažnosti tampona kako bi se redukovala prašina, i smanjio njen uticaj na stanovništvo.

Za seoska crijeva sa vodom koja prolaze ispod kolovoza biće obezbjeđene kablovice za prelaz kako im se ne bi narušio kontinuitet i omogućilo nesmetano korištenje. Što se tiče drobilica materijala, iako je bila planirana njihova upotreba, usled nedovoljnog kvaliteta materijala one se ne koriste.

U odnosu na primjedbe vlasnika farme, nemoguće je izvesti radove na sanaciji klizišta bušenje šipova, betoniranje temelja, izradu naglavne grede i izradu potpornog zida nečujno. Žao nam je ukoliko je ovo uzrokovalo poremećaj kod životinja, a o mjeri gubitaka nismo u mogućnosti da se izjasnimo u ovom trenutku. Možemo da kažemo da ćemo ispoštovati zahtjev za dodatnim potpornim konstrukcijama u zoni farme u cilju stabilizacije terena.

Napominjemo da se na gradilištu vrši konstantni stručni nadzor od strane na međunarodnom tenderu izabrane firme, „Temelsu“ iz Turske, a sama Uprava za saobraćaj svake nedjelje vrši praćenje radova preko svog koordinatora projekta. Sa svim činjenicama koje je naveo gospodin Gačević smo upoznati, te se preduzimaju sve aktivnosti u cilju brzog, kvalitetnog i efikasnog sprovođenja operacija na gradilištu i smanjenja njihovog uticaja na građane Pljevalja i one koji prolaze preko gradilišta. Uprava za saobraćaj očekuje da će svi zainteresovani imati mjeru strpljenja i razumjevanja koja odražava potrebu za rekonstrukcijom predmetne dionice te da će u skladu sa dinamikom izvođenja radova građani Pljevalja i ostali učesnici u saobraćaju dobiti na korišćenje kvalitetnu dionicu magistralnog puta M-6″.

Izvor: PV Informer

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor