Zbog neisplaćenih pet zarada štrajk u RTV Pljevlja

Posle sjednice Savejta RTPV održane u četvrtak 16. Novembra 2017. Godine predsjednik Savjeta Milorad Joknić, istakao je da  svim člannovima savjeta jasno zbog čega je većina zaposlenih odlučila da stupi u rotirajući štrajk. I da su radnici opravdano nezadovoljni zbog kašnjenja isplata zarada.

Savjet Lokalnog javnog emitera RTPV,  na današnjoj sjednici razmatrao je i prihvatio izmjene i dopune statuta RTPV.  U centru pažnje danas je bila odluka većine zaposlenih  o stupanju u štrajk zbog neizmirenih zarada za poslednjih pet mjeseci. Savjet Lokalnog javnog emitera RTPV ocjenuje  opravdanim nezadovoljstvo. Obzirom da su u završnoj fazi pregovori  oko potpisivanja ugovora o  pružanju javnih usluga za period 1.1.2018 – 1.1.2021.  Savjet ocjenjuje da bi bilo kakva radikalizacija štrajka dovela do lošije pozicije Savjeta kao pregovarača i samim tim lošije ugovora za Lokalni javni emiter RTPV. Savjet smatra da je potpisivanje kvalitetnog ugovora o pružanju javnih usluga osnovni uslov za prevazilaženje finansijske krize. Savjet je apelovovao na dodatno strpljenje, posebno na izvršavanje obaveza kada je u pitanju minimum procesa rada posebno kada su u pitanju sadržaji koji donose zarade u šta spada i snimanje i emitovanje svečane sjednice SO Pljevlja, istakao je Joknić i naglasio da ne bi želio da se shvati da bi blokada emitovanja svečane sjednice shvati kao opstrukcija obilježavanja značajnog datuma za opštinu Pljevlja što bi bilo u suprotnosti sa osnovnim programskim opredjeljenjima RTV Pljevlja.

Bez obzira na sve neugodnosti koje mogu da uslijede zbog ovog štrajka, Savjet podržava reakciju  djela kolektiva, imajući pri tom u vidu teško materijalno  stanje pojedinih porodica u ovom kolektivu – kazao je Milorad Joknić, predsjednik Savjeta RTPV.

 Većina zaposlenih je na sastanku održanom 2. novembra odlučila da nakoj jednosatnog štrajka upozorenja,  koji je bio 3.novembra od 19 do 20 sati, stupi u rotirajući štrajk. O ovoj odluci obavješteni su  direktor i Savjet RTPV, kao i osnivač Skupština opštine i predsjednik Opštine. U svojim zahtjevima radnici  traže da poslodavac do 20.novembra ove godine isplati zarade za jun i jul 2017, a da poslodavac najkasije do 31. decembra ove godine  izmiri zarade za avgust , septembar, oktobar 2017. godine sa pripadajućim doprinosima za obavezno osiguranje. Zaposlenima se u međuvremenu u ime osnivača niko nije obratio.  Na sjednici Savjeta je raspravljano o ovoj odluci , predsjednik Joknić je iznio stav Savjeta.

Štrajk u  RTPV počinje 17.novembra 2017.godine u 12 sati, a zaposleni su ispoštovali sve odredbe zakona o štrajku. Za vrijeme trajanja štrajka mi ćemo se pridržavati  Pravilnika o minimumu procesa rada koji obuhvata pripremu i emitovanje redovnih informativnih emisija, Hronike Pljevalja, na Televiziji Pljevlja i  Hronike dana na radio Pljevljima, koje se emituju  po uobičajenoj programskoj šemi, kao i marketinških blokova na radiju i televiziji po privremenoj šemi koja će  biti pripremljena za vrijeme trajanja štrajka.

Izvor i foto: pvportal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor