Search
Close this search box.

Zbog nedostatka lјekara i penzionisani ljekari uključeni u rad u DZ i Opštoj bolnici Pljevlja

Sve veći deficit medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama u Pljevljima je problem koji je više od deceniju aktuelan i stvara nezadovoljstvo kod građana koji su prinuđeni da traže ljekarsku pomoć.

Rukovodstvo zdravstvenih ustanova odavno na razne načine pokušava da organizuje održivost zdravstvenog sistema u Pljevljima. Ono što je realnost je da nedostaje značajan broj ljekara raznih specijalnosti.

Pored toga što se povremeno angažuju ljekari iz drugih zdravstvenih centara u poslednje vrijeme se pribjeglo angažovanju penzionisanih ljekara u Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Pljevljima.

Tako su na radu u Domu zdravlja angažovana tri penzionisana ljekara, a u bolnici dva, od kojih jedan povremeno vrši preglede u Pljevljima.

Ono što posebno zabrinjava je što je starosna struktura postojećeg ljekarskog kadra i zdravstvenog osoblja u pljevaljskim zdravstvenim ustanovama veoma nepovoljna, jer su mnogi pred penzionisanjem.

Takođe veliki problem je nedostatak pedijatara kojih ima svega četiri, a koji pored obaveza u Domu zdravlja Pljevlja moraju ići i na terenski rad na Žabljak.

Činjenica da na dječijem odjeljenju pljevaljske bolnice radi samo jedan ljekar je više nego alarmantna, pa se iz drugih zdravstvenih ustanova angažuju ljekari po potrebi.

Donedavno na ginekološko-akušerskom odjeljenju je radio samo jedan ginekolog koji istovremeno obavlja i funkciju direktora bolnice. Od nedavno ovo odjeljenje ima tri ginekologa.

Kad je u pitanju povratak ljekara sa specijalizacije u skorije vrijeme se može očekivati povratak jednog ljekara interniste.

Ono što je pohvalno je činjenica da su zdravstvene ustanove u Pljevljima za protekle dvije godine dobile dosta savremene medicinske opreme, što decenijama unazad nije bio slučaj. Radi se prije svega o nabavci savremenog digitalnog rendgen aparata i skenera, koji su prošle godine stavljeni u funkciju.

Istovremeno je kroz izvođenje građevinskih radova obezbjeđen objekat za kiseoničku potporu na Internom odjeljenju, rekonstrukcija pojedinih objekata, urađena nova rasvjeta u krugu bolnice i dodatni parking prostor.

U državnom budžetu za ovu godinu planirana je izgradnja i nove bolnice u Pljevljima i stanova za medicinsko osoblje.

Pljevaljskoj bolnici je neophodna i nabavka magnetne rezonance koju od zdravstvenih ustanova na sjeveru već posjeduje bolnica u Beranama, a ovih dana je najavljena nabavka i za zdravstvene ustanove u Nikšiću i Bijelom Polju.

Ono što je sigurno je da ako država ne obezbijedi bolje funkcionisanje zdravstvenog sistema i obezbijedi pljevaljskim ustanovama više ljekara i drugog zdravstvenog osoblja, doći će u pitanje održivost rada zdravstvenih ustanova u Pljevljima i mogućnost pružanja zdravstvenih usluga građanima.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor