Search
Close this search box.

Zbog globalnog zagrijavanja uragani postaju sve jači

Burna je sezona tropskih ciklona na Pacifiku i Atlantiku.  Zbog globalnog zagrijavanja uragani postaju sve jači,  kreću se sporije i zadržavaju više vode.

Илустрација Ilustracija (Foto: Pihabau)

To je upravo potvrdio uragan Ijan koji je pričinio najveću materijalnu štetu u istoriji Floride i odnio više od 80 života u toj saveznoj američkoj državi.  Dugo je ostao iznad iste teritorije produžavajući agoniju za one koji nisu poslušali naređenje o evakuaciji.

Naučnici su saglasni – oluje su sve intenzivnije i sve brže se pojačavaju. To znači da se vjetrovi povećavaju najmanje 50 kilometara na čas za 24 sata.

Većina smrtnih slučajeva u tropskim ciklonima ne dolazi od vjetra, već od vode – olujne plime i padavina što uzrokuje oko 90 procenata smrti od uragana u Sjedinjenim Državama.

Da nije bilo okeana, planeta bi bilo mnogo toplija zbog klimatskih promjena. Ali u poslednjih 40 godina, okean je apsorbovao oko 90 odsto zagrijavanja izazvanog emisijom gasova staklene bašte. Ova dodatna toplota podstiče intenzivnije oluje i jače vjetrove.

Klimatske promjene takođe mogu povećati količinu padavina isporučenu olujom. Jer toplija atmosfera nosi više vlage.

Tokom sezone uragana na Atlantiku 2020. godine, jedne od najburnijih, klimatske promjene su povećale padavine po satu za 8 do 11 procenata, stoji u najnovijoj studiji koju je obavio časopis Nature Communications.

Svijet se već zagrijao 1,1 stepen iznad pred-industrijskog prosjeka.

Naučnici Nacionalne američke administracije za okeane i atmosferu očekuju da će se na 2 stepena porasta globalne temperautre brzine uraganskog vjetra povećati za čak 10 odsto, a tada razaranje eksponencijalno raste.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor