„ZB6-EU“ za efikasnije poslovanje privrednika regiona

Uspostavljanjem zajedničke platforme „ZB6-EU“ i jačanjem dijaloga između poslovne zajednice Zapadnog Balkana i institucija EU, postavlja se teren za efikasno rješavanje svih važnih pitanja za poslovanje firmi u regionu, koje u velikoj mjeri ispunjavaju sve evropske stanandarde, istaknuto je na online skupu predstavnika privrednih komora i kompanije iz regiona sa predstavnicima EU.

Evropska komisija i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIFZB 6) pokrenuli su zajedničku poslovnu platformu „ZB6-EU“ koja okuplja privrednike regiona i predstavnike EU sa ciljem unapređenja
dijaloga i podrške zapadnobalkanskim ekonomijama da prevaziđu izazove i pripreme se za integraciju u jedinstveno evropsko tržište.

Kao predstavnici crnogorske poslovne zajednice, u radu online skupa organizovanog tim povodom uečstvovali su predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik kompanije Voli Trade Dragan Bokan.

Predsjednik Privredne komore Srbije i predsjedavajući KIF ZB6 Marko Čadež, istakao je važnost jačanja dijaloga između poslovne zajednice regiona i EU, kao i inkluzivnog proširenja – progresivnog
otvaranja jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana. On očekuje da će rana integracija biti dostupna u sektorima koji su usklađeni sa evropskim pravilima i standardima.

Komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelji, pozdravio je pokretanje poslovne platforme „ZB6-EU“, koja je, kako ističu u saopštenju Privredne komore Crne Bore, „važna za unapređenje naše strateške saradnje i angažovanja sa poslovnom zajednicom Zapadnog Balkana“.

Komesar očekuje da će javno-privatni dijalog omogućiti lakšu primjenu ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

„Teško je naći razlog zašto region ne bismo prihvatili kao dio EU“, dodao je Varhelji.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine, ima cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak regiona, podrži zelenu i digitalnu tranziciju, podstakne regionalnu i
integraciju sa EU, a predviđa ulaganja u region vrijedna devet milijardi eura.

Predstavnici privrede regiona okupljeni u Poslovnom savjetu KIF ZB 6 koji čini 16 vodećih kompanija na Zapadnom Balkanu u diskusiji ukazali su na niz važnih pitanja i izazova u poslovanju firmi na tržištu EU.

Predstavnici Eliksira, Tikveša, Balfin grupe, Alkaloida, istakli su neophodnost pojednostavljenja procedura za brži protok robe ka EU, skraćenje vremena čekanja na graničnim prelazima između Zapadnog
Balkana i EU, važnost digitalizacije i ulaganja u infrastrukturu, poljoprivredu, eneregetiku.

Poslovna zajednica Zapadnog Balkana očekuje podršku EU u sprovođenju Zelene agende, unapređenju energetske efikasnosti i većoj upotrebi vodonika i biomase, kao i u prenosu znanja i tehnologija kako bi se zaustavio odlazak mladih sa ovog područja.

U radu skupa učestvovao je i Balša Ćulafić, nacionalni koordinator Komorskog investicionog foruma u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor