Završeno 95 odsto radova na prioritetnoj dionici

Na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, završeno je oko 95 odsto radova, saopštio je zamjenik vođe tima inženjera francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop-Geodata, Jovan Ivanović.

„Građevinski radovi su uglavnom završeni na svim objektima, mostovima, tunelima i otvorenoj trasi, pogotovo na prvoj polovini dionice. Intezivno se izvode i radovi na opremanju auto-puta”, rekao je Ivanović Mediabirou.

On je dodao da ne očekuje iznenađenja u pogledu daljeg prolongiranja roka završetka radova na prioritetnoj dionici.

“Ukolko samo tehnički parametri budu diktirali dinamiku i rok za završetak radova, možemo očekivati da oni budu završeni do kraja godine. Ukoliko određeni sporovi između strana u projektu budu uticali na dinamiku radova, krajni rok može imati drugačiji ishod”, saopštio je Ivanović.

On je naveo da postoje određeni parametri koji mogu, ali ne moraju uticati na konačan rok.

“Vrijeme potrebno za fazu testiranja svih ugrađenih instalacija i sistema, simulacije raznih scenarija i takozvano fino podešavanje opreme i uređaja, kao i organizaciju tehničkog prijema svih radova, često bude potcijenjeno”, rekao je Ivanović.

On je dodao da na priritetnoj dionici auto-puta predstoje završni radovi uglavnom na objektima na drugom dijelu trase. Radovi su intenzivni, posebno na dionicama dva i tri, koje podrazumijevaju prvih 20-ak kilometara trase.

“Na tom dijelu su vremenski uslovi bili uglavnom povoljni, pa nije bilo obustave radova ni tokom zimskih mjeseci. Na drugih 20-ak kilometara, zimski vremenski uslovi su diktirali dinamiku radova, tako da postoji određeno kašnjenje u planiranoj dinamici”, saopštio je Ivanović.

S obzirom na to da predstoji period sa povoljnim vremenskim uslovima za rad, on očekuje da se radovi i na tim dionicama inteziviraju.

Ivanović je saopštio da je na realizaciji prve dionice auto-puta angažovano oko 1,1 hiljadu radnika koji privode kraju radove na prioritetnoj dionici.

„Od toga oko 400 radnika su kineski državljani, a oko 100 domaći i radnici iz regiona, koje je angažovao izvođač, China Road and Bridge Corporation (CRBC). Preostali dio se odnosi na osoblje podizvođača”, rekao je Ivanović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor