Završena remedijacija deponije opasnog industrijskog otpada TE Pljevlja i šljake Maljevac

Povodom završetka Glavnog projekta remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja-deponija pepela i šljake Maljevac, koji je sproveden u okviru Projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“ ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović obišao je lokaciju i poručio da nastavljaju da rješavaju crne ekološke tačke u Crnoj Gori.

“Nastavljamo da rješavamo crne ekološke tačke u Crnoj Gori, i to govori o značaju realizacije ovog projekta. Osim Maljevca, trenutno smo posvećeni rješavanju problema rudnika ‘Šuplja stijena’ i očekujemo rezultat. Ovakvim proaktivnim stavom dokazujemo da smo posvećeni ispunjavanju naših obaveza iz Poglavlja 27 u procesu pristupanja Crne Gore EU”, poručio je Mitrović.

Kako navode iz Ministarstva, sa stanovišta Poglavlja 27, završetkom remedijacije deponije opasnog industrijskog otpada Termoelektrana Pljevlja ostvaren je značajan napredak u implementaciji i sprovođenju pravne tekovine EU.

“Značaj remedijacije posebno ističemo u pogledu kontrole i spriječavanja daljeg zagađenja opštine Pljevlja i prigradskih naselja s obzirom da je deponija pepela i šljake Maljevac prepoznata kao jedna od najizraženiji ekoloških problema u Crnoj Gori i od apsolutnih prioriteta za sanaciju u skladu sa ekološkim propisima”, dodaju iz Ministarstva.

Objašnjavaju, da je hlavni projekat remedijacije deponije urađen shodno novom konceptu remedijacije u skladu sa Detaljnim prostornim planom TE Pljevlja koji podrazumijeva nastavak odlaganja (kasetni sistem) na deponiji Maljevac, uz faznu rekultivaciju kaseta, sve do konačne remedijacije ove lokacije, uz puno poštovanje ekoloških i bezbjednosnih standarda.

“Kroz Projekat ‘Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje’ koji se realizuje posredstvom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine kao implementacione jedinice, završena je rekultivacija Kasete II, čija ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi skoro 4 miliona eura”, ističu iz Ministarstva,

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić je poručio da mu je drago što se rješavaju ekološki problemi, i da “rješenjem ovog problema omogućavamo bolje uslove za život građanima Pljevalja, ali i cijele Crne Gore”.

Izvor: fosmedia.me

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor