Zakerberg najavio drastične promjene na Facebooku

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg najavio je velike promjene u algoritmu koji uređuje početnu stranu, to jest News Feed pa će tako od sada prioritet biti na „smislenim društvenim interakcijama“ nad „relevantnim sadržajem“, čime će se osigurati da je vreme provedeno na Facebooku „dobro provedeno“, piše Guardian.

Konkretno, to znači da će Facebook davati manji značaj i doseg postovima, fotografijama i video klipovima koje šeruju mediji i poslovne organizacije.

Od sada će prioritet biti na sadržaju koji su proizveli naši prijatelji i članovi porodice.

Kako piše Guardian, a prenosi Jutarnji list čini se da su ove promjene zamišljene i kao odgovor na kritike koje je Facebook trpio tokom cijele prošle godine, a prema kojima je ova društvena mreža odgovorna za širenje dezinformacija, pomoću kojih se uticalo i na izbore u SAD-u krajem 2016. ali i za eksploatisanje ljudske psihologije sa svrhom sticanja profita.

Kako kaže Zakerberg u svom postu, u zadnjih nekoliko godina su video i drugi javni sadržaji „eksplodirali“ na Facebooku, do te mjere da mnogi misle kako zasjenjuje sadržaj i novosti o našim prijateljima i članovima porodice.

Ova promjena će najznačajniji efekat imati na medije koji proizvode vijesti, budući da su poslednjih godina mnogi od njih svoj sadržaj koji promovišu na Facebooku prilagodili još uvek važećem algoritmu News Feeda.

Zakerberg je priznao da će ove promjene vjerovatno rezultirati u smanjenju vremena koji korisnici provode na Facebooku, što bi moglo imati i negativne posljedice za kompaniju, makar kratkoročno.

„Ako učinimo ispravnu stvar, mislim da će to dugoročno biti dobro za našu zajednicu i naš posao“, zaključio je Zakerberg.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor