Zajedničkim projektima do zaštite baštine

Ministarstva kulture Crne Gore i Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine će početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine.

 

Crna Gora i Republika Albanija ostvarile su značajnu razmjenu u oblasti kulture, zaključeno je na sastanku ministra kulture, Aleksandra Bogdanovića sa ministarkom kulture Republike Albanije, Mirelom Kumbaro Furdži.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, na sastanku ministara, održanom tokom boravka u Lajpcigu, gdje su prisustvovali obilježavanju 10 godina od osnivanja TRADUKI mreže, razgovarano je o narednim projektima koje će Crna Gora i Republika Albanija zajedno realizovati.

„Bogdanović je istakao zadovoljstvo što će Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Republike Albanije, u saradnji sa partnerima iz Republike Italije, ove godine početi realizaciju dva IPA projekta, koji će doprinijeti jačanju sistema zaštite, ali i valorizaciji naše kulturne baštine“, navodi se u saopštenju.

Kumbaro Furdži je podsjetila i na nekoliko uspješno završenih IPA projekata i izrazila uvjerenje da će i projekti koji počinju ove godine biti takođe uspješno lmplementirani.

„Ministri su razgovarali o saradnji u oblasti kulturne baštine, posebno arheoloških istraživanja i konzervacije kulturnih dobara od značaja za obije države. Bilo je riječi i o daljoj razmjeni programa u oblasti savremenog stvaralaštva i podsticanju koprodukcija među našim institucijama“ navodi se u saopštenju.

Kako su ocijenili ministri važno je da intenzivnu komunikaciju i saradnju, osim ministara, ostvaruju i direktori institucija, pa je u tom smislu dogovoren zajednički sastanak ministara i direktora institicija kulture dvije zemlje, koji će biti održan na Cetinju.

„Ovakav susret biće prilika da definišemo i dogovorimo plan konkretnih zajedničkih aktivnosti za naredni period“ istakao je ministar Bogdanović.

Prije zvaničnog sastanka sa Kumbaro Furdži, Bogdanović je prisustvovao otvaranju štanda Republike Albanije na Sajmu knjiga u Lajpcigu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor