Zajednički novčanik je ključ uspješne veze

Dokazuje li se ljubav svakodnevnim sitnim iznenađenjima, poklonima, cvijećem i romantičnim večerama? Ne.

Ništa više nije toliko snažan dokaz ozbiljnosti i posvećenosti kao zajednički račun u banci, odnosno-zajednički novčanik. Tako je pokazala studija u kojoj je učestvovalo 900 mladih muškaraca i žena koji žive s partnerima.

Istraživanje su sproveli psiholozi sa univerziteta u Ajovi, koji su zaključili da ključ uspješne veze leži u tome da parovi zajednički upravljaju novcem.

Istraživači su ispitanicima postavljali pitanja poput: “Koliko ima izgleda da vaša veza bude dugovječna?” ili “Koliko ste posvećeni u odnosu?”

Rezultati su pokazali da zajednički bankovni račun čuva odnos parova koji žive zajedno, ali nisu vjenčani niti vjereni. Oni tada imaju jaču, stabilniju vezu i više su posvećeni jedno drugom.

Studija je takođe pokazala da su parovi koji žive zajedno, imaju zajednički račun i nemaju planova da se vjenčaju, jednako sretni kao i oni koji žive zajedno i planiraju vjenčanje. S druge strane, ako imaju razdvojene račune, sve se mijenja.

“Kada parovi troše novac s iste kartice, ne samo da unaprjeđuju svoju imovinu zajednički i donose zajedničke odluke već stvaraju ekonomsku zajednicu s identitetom „mi“ – navodi se u saopštenju psihologa.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor