Zabrinjavajući pad prirodnog priraštaja – više umiremo nego što se rađamo

Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, tako da je u ovoj godini došlo do povećanja negativnih trendova u još četiri grada

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku. Prema statističkim podacima, do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se samo u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

 

Svi ostali gradovi su u minusu i to Nikšić: 232, Pljevlja 187, Berane 106, Bar 100, Bijelo Polje 99, Cetinje 73, Ulcinj 72, Kotor 63, Mojkovac 50, Herceg Novi 47, Tivat 39, Danilovgrad i Kolašin 38, Žabljak 26, Andrijevica 19, Plužine 17, Plav 13, Petnjica devet, Gusinje i Šavnik po pet i Tuzi dva.

Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, tako da je u ovoj godini došlo do povećanja negativnih trendova u još četiri grada

U Pljevljima nijesu iznenađeni negativnim prirodnim priraštajem, a predsjednik te opštine Igor Golubović kaže za „Dan“ da se istinski trude da poboljšaju situaciju, ali smatra da nije sve do vlasti. Poručuje da država, opština, Investiciono razvojni fond, kao i banke imaju dobre programe za zapošljavanje, ali da fali inicijative mladih da realizuju biznis ideje.

– Podsticaja i programa ima, samo imam osjećaj da fali inicijative i hrabrosti mladih da se bave biznisom. Znam dosta pozitivnih primjera, mladih ljudi koji su primijenili svoju ideju, koji su započeli biznis u Pljevljima i dobro rade i žive. Takođe, Pljevlja imaju jake firme, ali opet mladi žele da odu u Podgoricu ili u Evropu, misleći da je tamo sve bolje i lakše, ali ipak nije tako – ocjenjuje Golubović. On kaže da ne zna uzrok pada prirodnog priraštaja, jer da zna rješenje problema on bi bio riješen.

Predsjednik opštine Plav Nihad Canović smatra da su iseljavanja najveći uzrok malog prirodnog priraštaja. On kaže kaže da je grad na čijem je čelu, kao i mnogi drugi na sjeveru, suočen s velikim migracijama. Ističe da je ta opština obezbijedila novčanu pomoć za svako novorođeno dijete, da su dijelili udzbenike prvacima i prije nego je to obezbijeđeno za svu djecu, ali da očigledno to nije dovoljno.

– Bez inicijative sa državnog nivoa nije moguće riješiti ovaj problem. Vlada treba da napravi i realizuje kvalitetnu strategiju kojom će zadržati ljude na sjeveru, ali i u drugim gradovima podsticati sigurnost ljudima, prije svega ekonomsku. Bez stabilne ekonomske situacije, mladi se teško odlučuju za formiranje porodice – smatra Canović.

Dodaje da su očekivanja sjevera od autoputa velika, jer će otvoriti cijeli region, i poboljšati povezanost cijele države.

Za prva četiri mjeseca 2021. godine, svakog mjeseca prirodni priraštaj je bio negativan i to u januaru minus 272, februaru -312, martu -332 i aprilu -302.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor