Zabrane za žene u Saudijskoj Arabiji koje su za ne povjerovati

Od biranja muža do vožnje u gradskom prevozu, u Saudijskoj Arabiji je gotovo sve zabranjeno za žene. Na listi jednakosti žena sa muškarcima Svjetskog ekonomskog foruma, Saudijska Arabija se nalazi na neslavnom 129. mjestu od 134 zemlje. Kako žene uopšte žive u ovoj zemlji? Koji su stereotipi o njihovom položaju tačni, a koji ne?

1. Žene ne mogu da idu negdje duže od 24 sata bez muške pratnje. 

Žene u Saudijskoj Arabiji ne izlaze u javnost na duže periode osim ako nisu u pratnji svoga muža ili rođaka. Bez njihove saglasnosti i prisustva, one ne mogu da napuste zemlju, idu na posao, a ponekad ni da odu na operaciju.

2. Žene nemaju pravo da voze

Prošlog septembra, kralj Saudijske Arabije je izjavio da će donijeti zakon koji će ženama omogućiti da steknu vozačku dozvolu od juna ove godine. Čak iako se bude primjenjivao ovaj zakon, žene će i dalje morati da traže odobrenje svog muža ili staratelja prije nego što sjednu za volan.

3. Ženama je zabranjeno da koriste gradski prevoz

Ovo je samo djelimično tačno. Naime, većina autobuskih prevoznika odbija da vozi žene, ali je vožnja vozom dozvoljena, doduše samo ako uđu u posljednji vagon, rezervisan isključivo za žene. Iz tog razloga žene u Saudijskoj Arabiji svuda uglavnom idu pješke, ili taksijem i sa ličnim vozačem ako su iz imućnije porodice.

4. Žene u javnosti moraju biti skroz pokrivene crnom tkaninom

Kada su na ulici, dame u Saudijskoj Arabiji moraju od glave do pete biti pokrivene crnom odjećom. Crna abaja (široka haljina sa dugim rukavima) i hidžab su dva komada odjeće koji žene najčešće nose. U regionima gdje važe stroža pravila, ni hidžab nije dozvoljen, nego je potrebno da cijela glava (osim očiju) bude pokrivena tzv. nikabom.

5. Ženama je zabranjeno da otvaraju vrata gostima

Većina kuća u Saudijskoj Arabiji ima dva dijela i dva ulaza: jedan za muškarce i jedan za žene. Gosti nemaju pravo da posjećuju ženski dio, a u slučaju da žena nešto treba hitno da kaže mužu koji je sa gostima u svom dijelu kuće, to je jedino moguće uraditi putem telefona. Žene u svom dijelu kuće ne moraju da se drže striktnih pravila oblačenja.

6. Žene nisu iste pred zakonom kao muškarci

Žensko svjedočenje vrijedi dva puta manje. Ako bi htjela nekoga da tuži, žena bi morala da ima čak šest muških svjedoka. Sudijske odluke se često donose na osnovu tradicija različitih plemena, a ne zvaničnih zakona zemlje.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor