Žabljački drvoprerađivači blokirani da bi se drugi bogatili

Konstantni problem koji prati žabljačku drvopreradu je monopol koji je diktirala Uprava za šume uz prećutnu saglasnost lokalne samouprave

Klaster drvoprerade Žabljak ukazuje na veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze žabljački drvoprerađivači, koja će rezultirati stečajem svih deset preduzeća ukoliko lokalna uprava, resorno ministarstvo i Vlada ne pomognu, nađu način i obezbijede uslove za nabavku sirovine.

Konstantni problem koji prati žabljačku drvopreradu je, kako tvrde, monopol koji je diktirala Uprava za šume uz prećutnu saglasnost lokalne samouprave.

-Naime, poslednjih šest godina nijedna žabljačka firma nije mogla dobiti pravo korišćenja šuma na teritoriji opštine Žabljak putem javnih poziva Uprave za šume, iako su lokalni prerađivači učestvovali na konkursima nudeći mnogo veće cijene u odnosu na prvorangirane ponuđače. Razlog je bio nezakonita odrednica u javnom pozivu da se ‘“koncesije dobijaju po osnovu zaposlenih radnika iz prethodne godine“. Ukazujemo na činjenicu da nijedan žabljački prerađivač upravo zbog ove odrednice nije bio u mogućnosti da konkuriše proteklih pet godina, što je rezultiralo monopolom nekoliko povlašćenih drvoprerađivača iz drugih opština. Tako su žabljački prerađivači u kontinuitetu izopšteni iz ikakve mogućnosti da dobiju sirovinu i pokrenu proizvodnju, jer okolni prerađivači godinama sijeku našu šumu zahvaljujući monopolističkom položaju i pomoći države -ističe se u saopštenju Klastera drvoprerade Žabljak.

Isti uslovi javnog poziva koji je planiran i ove godine, kako ocjenjuju, ograničili bi kako postojeće lokalne prerađivače tako i buduće investitore koji bi radi ulaganja u drvopreradu, a sve zbog nabavke sirovine, morali čitavu godinu da plaćaju plate i doprinose zaposlenima koji ne bi imali šta da rade.

-Imamo saradnju sa srodnim klasterima iz EU, kao i iskazano interesovanje za ulaganje u ovo drvno područje u smislu unapređenja nivoa proizvodnje. U dosadašnjim uslovima je država bila najveća prepreka, zbog monopola koji je omogućila prilikom određivanja uslova javnog poziva. Takođe, ukazujemo da bi adekvatnim rješenjem problema nabavke sirovine lokalnih proizvođača došlo do zapošljavanja pedeset radnika u maloj opštini kakva je žabljačka. Imamo slobodu da predložimo, vjerujući u dobronamjernost Vlade za ravnomjeran regionalni razvoj, kao i u najavljenu pomoć države u uslovima pandemije, predlažemo da se ukupna drvna masa predviđena za davanje šuma na korišćenje u žabljačkoj opštini izuzme iz javnog poziva i dodijeli privrednim društvima koja svoju djelatnost obavljaju na Žabljaku po prosječnim cijenama u prethodnih pet godina – navode drvoprerađivači uz ocjenu da ovaj javni stav i obraćanje smatraju nužnim kako ne bi došli u situaciju da se zbog nezakonitih uslova nastavi sa dosadašnjom pogubnom praksom.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor