Za Hitlerova dva noža, tri kašike i tri viljuške 14.000 eura

Pribor za jelo napravljen za nacističkog vođu Adolfa Hitlera za njegov 50. rođendan prodat je na aukciji za oko 14.000 eura, piše BBC.

Svečano srebrno posuđe otkriveno je tokom pražnjenja jedne kuće u Dorsetu i pripadalo je penzionisanom vojnom oficiru.

Prethodno se procjenjivalo da će dva noža, tri kašike i tri viljuške, napravljene za Hitlera lično za korišćenje u svečanim prilikama, dostići cijenu od 2,500 eura.

Iz aukcijske kuće Čarterhaus iz Šerborna kažu da ovi predmeti predstavljaju “važan dio” istorije.

U Velikoj Britaniji nije zabranjeno prodavati nacističke antikvitete, međutim, u javnosti se vode rasprave koliko je to etički.

Članovi britanskog parlamenta su insistirali na zabrani prodaje ovakvih predmeta, a skoro je i kompanija Fejsbuk natjerana da blokira prodaju nacističkih relikvija na svojoj platformi.
“Napravljeno je oko tri hiljade komada za Hitlerov pedeseti rođendan. Ovo je prvi set na koji sam naišao u posljednje 33 godine”, kaže Ričard Bromel iz aukcijske kuće Čarterhaus.

“Neke od tih predmeta je progutalo vrijeme, neki su zatrpani pod ruševinama, a neki su uništeni.”

Escajg je “ukrašen” nacističkim orlom, svastikom i Hitlerovim incijalima.

“To je specifično tržište – neke ljude zanima, druge ne – ali to je važan dio moderne istorije”, dodao je.

Hitler je bio vođa nacističke Njemačke od 1933. do 1945. godine. Započeo je Drugi svjetski rat u Evropi invazijom na Poljsku septembra 1939. i smatra se glavnim krivcem za holokaust. Nacistički režim je okončan pobjedom savezničke vojske nad Njemačkom maja 1945. godine, čime je okončan rat u Evropi. Hitler je oduzeo sebi život u 56. godini, 30. aprila 1945, u bunkeru u Berlinu, izbjegavši tako sovjetsko hapšenje.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor