Za četiri decenije ugašeno 9.000 radnih mjesta

Za Pljevlja se i danas može čuti da su industrijski centar naše države. Stvarnost međutim, to demantuje. Prema podacima sindikata za nepune četiri decenije u tom gradu je ugašeno preko devet hiljada radnih mjesta, a bivši zaposleni od ranijih poslodavaca potražuju i do 60 plata.

Duško Pejović posljednji je napustio Optel Vektru, prije nepunu godinu. U početku je vjerovao u obnovu.

“Svaki put kad bi gospodin Brković došao to je bilo evo samo da završim sa Jakićem, sve snage ću usmjeriti ovdje, prosto rečeno bićemo mu zahvalni do groba što smo ostali u firmi”, priča Duško svoja iskustva.

Čekajući dalju sudbinu nakon dvije decenije od zatvaranja zbog ekoloških problema ovako je nestala cementara. U međuvremenu u eksploziji stečajeva i privatizacija nestalo je desetak drugih preduzeća i hiljade radnih mjesta.

“Obustavljena je proizvodnja u Monteru, Građevinaru, Kombinatu Velimir Jakić, Šumarskom preduzeću, Prevoz-Pljevlja, Ciglani, Šupljoj stijeni, Tari, Trikotaži, Slogi kao i mnogim zemljoradničkim zadrugama. Ova preduzeća su većinom privatizovana, pošla su u stečaj, a njihova imovina je uništena”, navodi Ratko Pejović, predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG.

Rijetka preduzeća poput Rudnika olova i cinka u Šulima su ozdravila kroz stečaj i privatizaciju. Neka nijesu iskoristila ni blagonaklonost države.

Vektra Jakić zamišljena kao najveće preduzeće drvoprerade na jugoistočnom Balkanu i šire danas je samo kompleks lijep za oko.

“Apsolutno sam uvjerenja da su mnoga od ovih preduzeća se mogla sačuvati, radnici u njima raditi i privređivati samo što je nekom u međuvremenu bio interes da ih dovede do ništa a da ih za male pare proda”, navodi Pejović, predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG.

Duško je na teži način shvatio da tokom deset godina rada u Optelu jedino nije falilo obećanja.

“Ostao sam kratak za jedno pet godina zarada. Oprostio bih dugovanja, ali ne i radni staž. Od tih deset godina sigurno za 6-7 nije uplaćen”, navodi Duško.

U poslovnoj zgradi nekadašnjeg “Građevinara” danas je Tužilaštvo koga radnici- žrtve tranzicije i stečajeva, sve češće pozivaju da ispita neuspješne privatizacije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor