Za 10 godina sjever napustilo 30.000 stanovnika

Profesorica geografije na Filološkom fakultetu Dragica Mijanović kazala je da prema nezvaničnim informacijama, sjever Crne Gore godišnje napušta po 3.000 stanovnika. Ističe da je negativni priraštaj najgori u Šavniku i Plužinama.

      Foto:Portal sjevercg Bijelo Polje

Prema riječima Mijanović, od devedesetih godina prošlog vijeka svi gradovi na sjeveru imaju negativnu stopu prirodnog priraštaja.

“Samo opština Rožaje ima pozitivnu stopu priodnog priraštaja koji iznosi 5,7 promila i Plav koji je na granici negativnog priraštaja. Izuzetno negativnu stopu prirodnog priraštaja ima opština Šavnik -14, 2, zatim Plužine -11,2 promila, što je izuzetno visoka stopa, zatim Pljevlja i Žabljak. To su izuzetno alarmantne situacije. To će se zaustaviti, ne intervencijom države, već zato što neće imati ko da se iseljava.”, kazala je Mijanović.

Ona je upozorila da i sela ostaju prazna sa samo starim stanovništvom, što će se odraziti na ekonomiju države.

Prema nezvaničnim podacima profesorice Mijanović, sjever godišnje napusti oko 3.000 stanovnika.

“Od 2011. godine do danas iselilo se 30.000 stanovnika, to je 5 odsto našeg stanovništva države. To su neposredni gubici. Time ne gubimo samo stanovništvo koje odlazi već i generacije koje bi se rodile tu da su ovi ostali, ti gubici na kraju dva do tri puta veći”, kazala je Mijanović.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor