Z. Balkan kreće u akciju privlačenja investicija

Privreda Zapadnog Balkana, predvođena Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana (KIF ZB6), kreće u do sada najveću akciju za privlačenje investicija kako bi što bolje iskoristila veliku šansu za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid period.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je to dogovoreno na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma u Beogradu, na kom su ispred PKCG prisustvovali predsjednik PKCG Vlastimir Golubović, savjetnik predsjednika PKCG Dragoljub Bulatović i koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama, Balša Ćulafić.

Privrede Zapadnog Balkana zajedno će predstaviti potencijale regiona na svjetskim manifestacijama kao što su DubaiExpo2020, China International Import Expo-CIIE i Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Predsjednik UO KIF-a ZB6, Marko Čadež je nakon sjednice UO KIF-a ZB6, rekao da se planira zajednički nastup u okviru sajma uvoza i izvoza u Šangaju, kao i da će privrednicima regiona biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz cijelog svjeta u slobodnoj zoni DubaiSouth u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom trajanja Svjetske izložbe DubaiEkspo, od oktobra ove do marta naredne godine.

U okviru Komorskog investicionog foruma, biće formirano odjeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona (Investment and export promotion unit).

Golubović je kazao da je Crna Gora spremna da aktivno doprinese zajedničkoj investicionoj ponudi regiona, ali i da nastavi sa svojom agendom otvorene investicione zemlje.

 

Razgovorima komorskih rukovodstava je prisustvovao zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja, Fatmir Bitići, koji je kazao da Zapadni Balkan treba da radi zajednički kako bi ekonomije bile konkurentne na globalnom tržištu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor