Vuksanović: Bez snaženja poljoprivrede nema razvoja sjevera

Kandidatkinja za predsjednicu Crne Gore dr Draginja Vuksanović posjetila je , u okviru svoje kampanje, Petnjicu, Berane i Gusinje, gdje je imala priliku da porazgovara sa građanima i upozna se sa njihovim problemima.

“Danas smo u posjeti vrijednom domaćinu Rešadu Rastoderu u Petnjici koji svojim trudom pokazuje da se od poštenog rada može živjeti i da poljoprivreda i stočarstvo moraju biti okosnica razvoja sjevera Crne Gore.

Bez jačanja poljoprivrede i stočarstva nema razvoja sjevera ali ni održivosti crnogorske ekonomije koja mora počivati na proizvodnji i otvaranju radnih mjesta u realnom ekonomskom sektoru.”

Vuksanović je napomenula da naš turizam nema ni približne efekte po ekonomiju koliko bi imao da kroz tiristički proizvod prodajemo našu umjesto uvoznu hranu, piće i ostale proizvode.

     “Zamislite da se država fino organizuje, pa da pomogne poljoprivredni sektor na sjeveru, koji je inače nerazvijen, pa da sjever proizvodi hranu za primorje. Prosto, da hranu koja se prodaje u toku sezone turistima bude domaća roba koju smo mi proizveli a ne roba koju smo uvezli.

Na taj način, prvo, ojačali bi ekonomski lanac proizvodnje, udvostručili bi prihode u budžetu jer bi se smanjio trgovinski deficit. Treće, uposlili bismo veliki broj poljoprivrednika na sjeveru, a turisti bi koristili domaće zdrave proizvode što bi sigurno povećalo kvalitet naše ponude.

Zašto niko o tome ne razmišlja? Reći ću vam zašto: zato što imamo DPS uvoznički lobi koji u postojećoj situaciji preko noći ostvaruje enormne profite na uvozno-izvoznim poslovima. Eto zašto. Dakle, da bi DPS privatnici bili milioneri, mi ne razvijamo vlastitu privredu.

Rešad Rastoder upravo svojim primjerom pokazuje da u Crnoj Gori ima i ljudi i znanja i volje da sve ovo realizujemo. Potrebno je samo da se vlast okrene prema svojim gradjanima kao što je gdin Rastoder, a da zaboravi na bogaćenje otudjene partijske elite i tajkuna koji su u sprezi sa njima.”

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor