Vujošević: Nijedan zdravstveni i prosvjetni radnik ne bi trebalo da radi ako nije vakcinisan

Epidemiolog u penziji i član Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice dr Novica Vujošević rekao je za Pobjedu da su u situaciji pandemije ograničenja u načelu dobra, ali da je ipak ključna vakcinacija.

Dr Vujošević, koji je bio epidemiolog u vrijeme ,,variole vere“, kada je u Crnoj Gori za osam dana vakcinisano 92 odsto stanovništva, a u našoj zemlji bio registrovan samo jedan slučaj, kazao je:

„Nijednom zdravstvenom radniku koji nije revakcinisan ne bih dozvolio da radi. Ja sam vojnički raspoložen a i svi epidemiolozi su kao oficiri i vojnici od naredbe. Lično mislim da nijedan zdravstveni radnik ne bi trebalo da obavlja svoj posao ako nije propisano vakcinisan sa dvije doze. Neka se ljuti ko god hoće, i to ne samo zdravstveni radnici, nego i prosvjetni. Treba da se vakcinišu svi koji nemaju kontraindikacije, pa čak i djeca starija od 12 godina. Često se govori o paroli ljudska prava, a najveće pravo je pravo na život koje se gubi nakon smrti“, poručio je dr Vujošević.

Ograničenja dovode do manjka kontakata zaraženih sa nezaraženima tako da je to u načelu dobro. Ipak, teško je izbalansirati koje mjere odabrati kako bi se sačuvalo zdravlje, a da se ne ošteti ekonomija“, rekao je dr Vujošević.

“ Ako ja vama branim kontakt sa nekim, utičem na neke potrebe bilo u poslu, bilo u nekakvim društvenim aktivnostima ljudi su obično na to osjetljivi i reaguju. Sve te mjere imaju neki uticaj, mada ne zanačajini. Osnovni uticaj ima vakcinacija, da je nema bila bi mrka kapa“, kazao je on Pobjedi.

Izvor:KODEX.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor