Vučić: Srbija neće moći da se koristi kao dolazna zemlja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Budimpešti, gdje učestvuje na trilateralnom samitu Mađarske, Srbije i Austrije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se domaćinu na izuzetnom gostroprimastvu i hrabrosti i snazi.

„Trudiću se da budem kratak… danas smo razgovarali o svim važnim i teškim pitanjima sa kojima se suočavamo. I energetika i finansijska situacija… Svi smo pritisnuti. Znamo svi koliko će teško biti premostititi jesen, zimu, a bogami i proljeće. Mislim da će još gora biti sljedeća zima“, naveo je Vučić.

Kako kaže, Srbija je specifičan slučaj, jer imamo rast dolaska izbjeglica, koji ne samo da dolaze iz Izraela, Pakistana i ostalih zemalja, već i iz Rusije i Ukrajine.

„To je ne mali teret, za jednu malu zemlju. Pričali smo o migracijama, i želim da obavijestim sve da će se Srbija do kraja godine uskladiti sa viznom politikom Evropske Unije. Srbija neće moći da se koristi kao dolazna zemlja… Ljudi u Beogradu ne znaju sa koliko problema se duočava naša policija, i sada smo rešili da zajedničkim radom pomognemo i Austriji i Mađarskoj i Srbiji“, dodao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban, rekao je da nisu zadovoljni sa situacijom sa migranitma, ali kako je istakao, mađarski i srpski graničari i vode borbu u sprječavanju ilegalne migracije.

„Možemo samo pohvalno govoriti, ali uprskos tome, situacija je sve teža. Pažnja je fokusirana na to. Tu je sa jedne strane rusko-ukrajinski rat, problematika energenata i sankcija. Nema dovoljno usmjerene pažnje na migraciju. Sada smo učinili pokušaj da se suočimo sa tom situacijom, i zato smo incirali susret. Mi imamo dvije situacije, ratom je došlo dosta izbjeglica, a i naša južna granica je pod opsadom, gdje je bilo mnogo pokušaja ilegalnih migracija“, rekao je Orban.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor