Vrijeme je za prava srpskog naroda

Na konvenciji predsjedničkog kandidata Srpske koalicije Dobrila Dedeića, sinoć je iz Nikšića poručeno da dolazi vrijeme za ostvarenje kolektivnih prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Naš cilj na ovim izborima jeste rušenje režima Mila Đukanovića. Smjena vlasti u Crnoj Gori preduslov je za zadovoljenje principa ‘Sva prava svima – jednaka prava za sve’. Ali, prije, i iznad svega, naš osnovni cilj jeste definisanje statusa za srpski narod, legitimizacija toga procesa. Moramo se prebrojati i poslati jasnu poruku da smo nezadovoljni, obespravljeni, te da je ova država protiv nas“, kazao je Dedeić.

On je naglasio da bi bilo sramotno da su Srbi ostali bez svog kandidata na predsjedničkim izborima, te da bi, kako je kazao, u tom slučaju, srpski birači, po ko zna koji put, išli na mobu jednom ili drugom građanskom i crnogorskom kandidatu.

„Jedini sam političar iz Bloka za zajedničku državu koji je imao petlju da se kandiduje. Duboko vjerujem da Srbi moraju da se sabiraju isključivo oko svoje političke opcije i da, istovremeno, sačuvaju kritički stav prema ukupnim procesima u društvu. Hoćemo slobodu u Crnoj Gori, ne pristajemo da se kao jeres tumači inicijativa za obnovu zajedničke države Crne Gore i Srbije. Možemo da poštujemo Ustav i zakone, ali nam slobodu misli i ideja niko ne može uskratiti“, ocijenio je predsjednički kandidat Srpske koalicije.

Dedeić je kazao da nema problem sa bilo kim iz opozicije.

„Ali, naš put nije identičan, ne dijelimo i nemamo previše zajedničkih vrijednosti, sem potrebe da srušimo vlast. Naš put je specifičan, mi nemamo gazde i govorimo ono što narod misli. Pritom, važno je napomenuti da na predsjedničkim izborima nema takozvanog ‘rasipanja glasova’, nema D’Ontovog količnika. Što je veći ukupan zbir pristalica opozicionih kandidata, sa većim i ‘šarenijim’ brojem glasova iz svih struktura društva, to su ogromne šanse da Đukanović ni na koji način ne može ostvariti pobjedu u prvom krugu. A, onda je sve lakše i jednostavnije“, rekao je Dedeić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor