Vodovod,,Bistrica“: Građani Bijelog Polja imaju potpuno uredno vodosnabdijevanje i nijesu bez vode

Bijelo Polje je bez vode za piće već dvadesetak dana, što je  razloga da portal sjevercg  kontaktira DOO Vodovod,,Bistrica“Bijelo Polje , sa pitanjem kada će gradjani Bijelog Polja moći koristiti vodu za piće.

     Vodovod,,Bistrica“

Iz Vodovoda,,Bistrica“ su nam odgovorili da građani Bijelog Polja imaju potpuno uredno vodosnabdijevanje i nijesu bez vode .,,Naime, voda je bakteriološki potpuno ispravna za piće, ali hemijski nije, jer je parametar zamućenosti vode iznad 1.0 NTU, odnosno poslednje mjerenje je 1.94 NTU (24.05.2021.god.).

Takodje, da oni  nemaju mogućnost i nemogu uticati na količine snijega (koje su ove godine znatno velike na području Bjelasice) koji se naglo topi prethodnih dana, kao ni u narednim danima, pa za isti nemogu dati procjenu, kada će se stabilizovati podzemne izdani i kada će bjelopoljci bez prethodnog prokuvavanja, moći da koriste vodu za piće.

,,Ostaje nam da se nadamo da će se situacija brzo stabilizovati i da će zamućenost vode biti ispod 1.0 NTU, kako je definisano Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće“.

Do zamućenja vode dolazi usljed povećanja nivoa vode u podzemnim izdanima iz kojih se prihranjuje vodoizvorište „Vrelo Bistrice“ vodom za piće. Do zamućenja najčešće dolazi usljed obilnih atmosferskih padavina i usljed toljenja snijega sa Bjelasice, jer se izdan prihranjuje sa ovog slivnog područja.

Važno je napomenuti i to, da se stanje redovno prati od strane tehničke službe Vodovoda „Bistrica“ i da će građani pravovremeno biti obaviješteni o eventualnim promjenama.

Voda se uredno hloriše i bakteriološki je potpuno ispravna, a ostaje nam da se nadamo da će u par narednih dana i hemijski parametar zamućenosti vode biti u dozvoljenim granicama.

Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće je definisao da je gornja granica za hemijsku ispravnost vode za parametar zamućenosti 1.0 NTU, što je veoma strog kriterijum i isti mora biti ispoštovan. Takođe, u nekim drugim zemljama evrope, a i šire, ova granica je 6.0 NTU, pa po tom kriterijumu bi mogli reći da je voda ispravna za piće, ali se moramo držati naših zakonskih propisa (regulativa) i ispitivanja koje radi naša zvanična laboratorija IJZCG. Ovaj parametar je skoro bezbačajan, ali isti i dalje nije u dozvoljenim granicama, pa se preporučuje da se voda prije upotrebe za piće prokuvava i taloži,dok se za sve ostale upotrebe voda može nesmetano koristiti, pa prema tome naši građani nijesu bez vode, navodi se na kraju saopštenja koje je dostavljeno portalu sjevercg.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor