Search
Close this search box.

Voda Mjedničkog potoka bila opasna po živi svijet

Centar za ekotosikološka ispitivanja (CETI) uzorkovao je vodu Mjedničkog potoka u podnožju Rudnika olova i cinka Gradir Montenegro nakon prekjučerašnjeg akcidenta. Ribolovci sumnjaju da će rezultati zbog uzorkovanja dan nakon događaja potvrditi ono što su oni utvrdili lakmus papirom- da je zbog prevelike baznosti voda bila opasna po živi svijet. Stoga apeluju da CETI ima stalno zaposlenog službenika u Pljevljima.

Foto:RTCG

Potoci su po prirodi stvari maleni vodotoci za koje je osim lokalnog stanovništva malo ko čuo, ali neki pljevaljski poznati su nadaleko. Nažalost, ne po dobrom. Crnu slavu Paleškog potoka i pomor tonu i po ribe u Ćehotini prije tri godine, prijeti da zasjeni Mjednički potok.

“Prije dva dana iz ove cijevi je izlazila otpadna voda koja je na osnovu ribočuvarske službe koja imala brzo na neki način analizu vode preko lakmus papira pokazao da je čista baza jaka baza ph”m kazao je predsjednik SRK Lipljen Vaso Knežević.

“Ova koncentracija koja je preko 10 da je ona opasna po život znači smrtonosna sve odavde pa naniže”, istakao je Kerim Selmanović, takođe član SRK Lipljen.

Mjednički potok od podnožja Rudnika olova i cinka do Ćehotine nekoliko puta mijenja boju korita za šta je sumnjaju ribolovci odgovorana rudarska kompanija.

“Ovolika baznost u nekoj vodi u prirodi ne postoji to samo može produkuju čovek sa koncentrovanom bazom”, naveo je Selmanović.

“Do sad su bile problem kiseline i ovde su stalno govorili da su te problem tih kiselina iz starih rudarskih jama”, kazao je Knežević.

Za izjavu iz Rudnika uprkos dogovoru ostali smo uskraćeni; nijesmo dobili ni pisano saopštenje, a u slučaj se uključilo i tužilaštvo.

“Informisan sam od vodoprivrednog inspektora da će pokrenuti krivičnu prijavu i na osnovu skupljenih izjava i onoga što je MUP odradio na terenu i na osnovu svih izjava prisutnih i izjava odgovornih lica u firmi Gradir Montenegro tako da će u narednom periodu tužilaštvo da preuzme ovaj slučaj”, kazao je Knežević.

Fraza „kao riba u vodi“ obično odražava činjenicu da se neko osjeća udobno, komforno i sigurno, ali ona ne važi za Mjednički potok u kome zbog zagađenja ni ribe ni drugog biljnog i životinjskog svijeta odavno nema.

Dejan Kandić, TVCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor