Vlada za finansiranje RTCG u naredne tri godine izdvaja 40 miliona eura

Vlada Crne Gore će u naredne tri godine finansirati pružanje javnih usluga sa oko 40 miliona eura, odlučeno je na današnjoj sjednici, na kojoj je prihvaćen Ugovor o pružanju javnih usluga između Vlade i Radio i Televizije Crne Gore, za period od 2018-2020.

Ugovor se, ističu u Ministarstvu kulture, zaključuje na period od tri godine u skladu sa smjernicama makroekonomske i fiskalne politike.

“Shodno zakonskoj obavezi procenta izdvajanja sredstava na godišnjem nivou od 0,3 odsto BDP-a, Vlada će u naredne tri godine, prema Ugovoru, finansirati pružanje javnih usluga sa oko 40 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu podsjećaju da je tekst navedenog Ugovora, čiji su sastavni dio i Programske obaveze RTCG, usaglašen između Vlade i RTCG i usvojen na sjednici Savjeta RTCG od 20. marta.

Ugovorom o pružanju javnih usluga između Vlade Crne Gore i RTCG utvrđuje se vrsta i obim svih javnih usluga, odnosno programske obaveze RTCG, shodno članu 9 Zakona o RTCG koji definiše misiju Javnog servisa, kao i članu 9a koji definiše visinu sredstava i izvor finansiranja.

Između ostalog, Ugovorom je definisana i obaveza vođenja odvojenog računovodstva za javne i komercijalne usluge, kako bi se izbjeglo unakrsno subvencioniranje javnih i komercijalnih djelatnosti RTCG-a, odnosno situacija u kojoj se komercijalne usluge finansiraju javnim novcem.

Skupština Crne Gore usvojila je 2016. godine Zakon o izmjenama i dopunama zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kojim se definiše politička, institucionala i finansijska garancija nezavisnosti javnog servisa, te predviđa obaveza izrade službenog sporazuma-ugovora, kao okvira za održivo finansijsko planiranje trogodišnje programske produkcije nacionalnog javnog radio difuznog servisa.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor