Vlada ne odustaje, advokati nezadovoljni

Iz Advokatske komore poručuju da Zakon o fiskalizaciji nije primjenjiv na njihovu djelatnost i dodaju da ne bježe od plaćanja poreza.

Predsjednik Komore Zdravko Begović kaže da će ukoliko to vlasti ne shvate, preduzeti radikalne mjere.

Iz Ministarstva finasnija poručuju da su advokati predmet oporezivanja, te da u ovom trenutku niko nema pravo da odustane od primjene zakona.

Uvjereni su da će se naći rješenja za funkcionalan modalitet primjene elektronske fiskalizacije za tu djelatnost.

Begović ističe da je Zakon o fiskalizaciji neprimjenjiv na djelatnost, koja je ustavom definisana kao samostalna i nezavisna profesija za pružanje pravne pomoći. Ne isključuje ni radikalne poteze advokata.

“Mi ne vršimo usluge nego pružamo pravnu pomoć i po svom kodeksu možemo čak i besplatno da zastupamo određenog klijenta u situaciji kada je njegovo imovinsko stanje veoma loše. Kako u toj situaciji postupiti po zakonu?”, kaže Begović.

Mila Kasalica, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja poručuje da se taj Zakon u cjelosti treba primijeniti.

Nakon što su predstavnci Advokatske komore, o Zakonu razgovarali i sa predsjednikom Vlade, dogovoreno je da im se omogući sastanak sa predstavnicima Uprave prihoda i Ministarstva finansija.

“U tom dogovoru je odlučeno da predstavnci Ministrastva finansija i Uprave javnih prihoda zajedno s predstavncima Advokatske komore dođu do najpravičnijeg rješenja. Dakle najpravičnije rješnje jeste upravo ono koje mi smatramo, a to je da je ovaj Zakon neprimjenjiv za našu advokatsku profesiju”, kaže Begović.

Na drugoj strani Kasalica kaže da se nakon razgovora situacija nije primijenila.

“Advokati i advokatska profesija su predmet oporezivanja odnosno predmet evidentiranja prometa”, poručuje Kasalica i dodaje da Vlada ima zadatak da primijeni Zakon o fiskalizaciji i da niko nema pravo da odustane od primjene.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor