Visoki ekološki ciljevi teret za Crnu Goru

Na Žabljaku je 20. septembra 1991. godine usvojena Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori. 30 godina kasnije, evropski poslanik Tomas Vajs o ideji misli isto – da je to ambiciozno ustavno opredjeljenje. Smatra da nije u saglasju sa stanjem na terenu, ali i da naša država ima i dalje ozbiljan prirodni potencijal koji moramo koristiti na pravi način.

„Žabljačka deklaracija je na evropskim adresama bila važan argument da se Crna Gora podrži na putu ka Evropskoj uniji, iako nije bila u skladu sa tadašnjom realnošću, i nije u potpunosti u skladu sa današnjim stanjem na terenu, ipak mislim da je to jedno ambiciozno ustavno opredjeljenje“, smatra Vajsa.

Urbanizacija i turizam na jednoj strani, i životna sredina na drugoj, teret su za državu koja postavi sebi tako visoke ekološke ciljeve.

„Prirodno bogatstvo vam daje prednost, i u ekonomskom smislu, ali ako to ne iskoristite i upropastite stvari, kao što su uradile neke zemlje u vašem regionu, ali i u EU, onda će turisti početi da mijenjaju lokaciju i to bi bila velika šteta“, naveo je Vajs i dodao da u EU imaju obavezu da pomognu Crnoj Gori.

Vajs vidi sjajnu budućnost zelenih partija regije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor