Visoka medicinska škola ostaje u Beranama

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) odlučio je da se raspiše konkurs za upis 72 brucoša u Visoku medicinsku školu u Beranama, saznaje Televizija Crne Gore.

  To, prema navodima TVCG, znači da Visoka medicinska škola ipak ostaje u Beranama. Takvu odluku Vlade Crne Gore podržalo je 11 članova Upravnog odbora UCG.

Podsjetimo prvo je upravo Upravni odbor UCG odlučio da školu iz Berana treba preseliti u Podgoricu. Potom je Vlada odlučila da se škola ne seli.

I na tu odluku odgovorio je Senat predlogom da se ove godine obustavi upis u toj obrazovnoj ustanovi.

Na takvu odluku reagovala je rektorka UCG, koja je napustila sjednicu objavio je Portal Anetan M.

“Odlukom o raspisivanju konkursa o upisu na studijski program Medicinskog fakulteta Visoka medicinska škola, koju je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore donio za upis u Beranama, preinačio je ranije donešenu odluku, ali time nije riješio već neodgovorno otvorio akademske probleme Univerziteta Crne Gore. U pravnom i političkom zamešateljstvu nakon promjene članova i farse oko ostavke predsjednika demonstrirano je grubo nepoštovanje organa i autonomije Univerziteta Crne Gore i to manipulisanjem navodnim studentskim interesima. Sve to uprkos odluci Senata u akademskom jedinstvu stava da se akareditovani studijski program u Podgorici ne može prekrajati ničijom voljom, što je podržao i Studentski parlament“- navela je Vojvodić u saopštenju.

Kako kaže, pod maskom naknadnog ad hoc prijedloga studenata i kao tobožnje kompromisno rješenje, izvedena je akcija sprovođenja odluke Vlade Crne Gore za upis na ovaj studijski program u Beranama, iako takav akreditovani program ne postoji.

“Na djelu je neuspjelo ukrivanje političkog diktata, jer je potpuno nemoguće ustanoviti ijedan razložan, a kamo li ubjedljiv akademski i pravni argument za donošenje ovakve odluke.

Upozoravam studentsku javnost da se neakreditovani ‘putujući’ program Berane – Podgorica (na Univerzitetu Crne Gore je reformisan i akreditovan program u Podgorici, u resursima Kliničkog centra Crne Gore kao osnovnoj nastavnoj bazi), ne može nazivati kompromisnim rješenjem, već se ovom odlukom nameće nepoznati institut organizacije nastave na dvije udaljene destinacije. Takozvanim garancijama Vlade preko Studentskog parlamenta bespravno se zadire u sprovođenje nastave jedne regulisane profesije iz oblasti medicine po neakreditovanim silabusima. To za posljedicu može imati samo otežano sticanje znanja i praktično-kliničke prakse i diplomu sumnjivog kredibiliteta. Odluka predstavlja povredu autoriteta UniverzitetaCrne Gore i njegove autonomije, izigravanje je akademskih principa i šteti interesu studenata, pa odgovornost za raspisivanje konkursa preuzimaju oni koji su je donijeli“- navela je ona.

Kako dodaje, jedini pravi interes studenata, a i crnogorskog društva u cjelini, su znanje i kvalitetna međunarodno priznata diploma državnog univerziteta.

“Zato današnjom odlukom Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore svjedočimo kratkoročnom trijumfu političko – populističke zloupotrebe visokog obrazovanja i provincijalizacije našeg Univerziteta.

Autoritarno ponašanje centara moći, kojim se kroz konstruisanu glasačku mašinu ne preza od trgovine studentskim interisima zarad političko – propagandnih ciljeva, nedopustiva je obrazovna praksa u demokrataskim I proevropskim društvima.

Zato podsjećam da iznad ovakve odluke o upisu stoji hipoteka tužbe koju je Univerzitet Crne Gore podnio Upravnom sudu povodom nezakonite licence Ministarstva prosvjete za neakreditovani program u Beranama, kao i ustavne žalbe Ustavnom sudu Crne Gore za povredu autonomije Univerziteta“- navodi Vojvodić.

Dalje dodaje:

“Ukoliko Upravni odbor Univerziteta Crne Gore ovakvom odlukom prejudicira sudske odluke u svoju korist, poručujem: onda se već sada ispostavlja da je na udaru legalnost realizacije neakreditovanog programa i potpisa na ugovor o studiranju, kao i na buduću diplomu, što – ne zaboravimo – nije nadležnost ni Upravnog odbora (nadležnost UO je samo raspisivanje konkursa), ni Studentskog parlamenta, već Senata i rektora. Ne preostaje nam, dakle, ništa drugo do javna zabrinutost i borba za intitucionalna prava i dužnosti Senata i rektora,i pozivanje na odgovornost Upravnog odbora koji ih olako potire. O tome će službeno biti obaviještene EUA i asocijacija Magna charta Universitatum.

Odluka o prekrajanju akreditacije jednog studijskog programa Medicinskog fakulteta i jedne evropski regulisane profesije, evidentno je, dezavuiše utemeljenje evropskih reformi državnog univerziteta, grubo unižava internacionalizaciju naše institucije, kao i našu misiju i odgovornost za stvaranje društva znanja na dobrobit naše države – u ovom slučaju u oblasti razvoja zdravstvene zaštite“- zaključila je Vojvodić u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor