Više od 50 traktora stiglo ispred Skupštine

Više od 50 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića stigli su traktorima iz Danilovgrada u Podgoricu gdje su zakazali protest ispred Skupštine i Vlade Crne Gore.

Milko Živković ispred Unije stočara Crne Gore saopštio je da će čekati do 14:30 sati da im se obrate premijer Zdravko Krivokapić i ministar finansija Milojko Spajić.

Ukoliko do sada ne bude sastanka organizacioni odbor protesta će tada odlučiti o daljim koracima.

Ranije danas jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić, je kazao da ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika uslijediće zatvaranje i gašenje farmi. On je naglasio da poljoprivrednici traže smjenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac objasnio je da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti i da rade na tome da ih oslobode akciza na gorivo ili im refinansiraju taj trošak.

Farmeri su na prethodnom protestu poručili da će u danas, 28. juna će izaći ispred Vlade sa cisternima punim stanjaka (stajskog đubriva) koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Tvrde da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

U pismu traže da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da im se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane.

Osim toga traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.

Izvor:RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor