Više od 50% bespovratne pomoći za voćare

Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju voćnjaka, do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91.269 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 41.172 eura.

Podrška se, između ostalog, odnosi na podizanje 5,23 ha pod različitim voćnim vrstama, kao i nabavku sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj i sl.

„Kako je javni poziv otvoren do 1. novembra 2021. godine u narednom periodu očekujemo značajno veći broj zahtjeva od poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je jesenja sadnja voća dominantno zastupljena u Crnoj Gori. Sektor vinarstva i vinogradarstva konstantno raste. Crnogorska vina su prepoznata na svjetskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbijedilo još veću podršku kako bi se konkurentnost dodatno unaprijedila za nastup na novim tržištima. Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva do sada je apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46.313 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 22.404 eura. Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme. Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose“, naglašava se u saopštenju Ministarstva.

U sklopu javnog poziva „Podrška povrtarskoj proizvodnji“ pristiglo je 453 zahtjeva ukupne vrijednosti investicija 1.021.961 eura sa potencijalnom podrškom u iznosu od 539.038,88 eura. Prijavljena je proizvodnja povrća na površini od 900 ha.

„Svi zahtjevi su trenutno predmet terenske kontrole, nakon čega će se vršiti isplata odobrenih zahtjeva. Program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje sredstva kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni. Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda, čime će se postići povoljna izvozna struktura i viši nivo konkurentnosti“, ističu u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor