Više od 200 bivših direktora škola tužilo Ministarstvo prosvjete

Smatramo da su sva rješenja o razrješenju direktora zakonita usled čega ćemo kao stranka u sporu dovesti do povećanja budzeta za troškove sudskih postupaka, istakli su iz ministarstva

Preko 200 smijenjenih direktora škola i vrtića podnijeli su tužbe protiv Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta (MPNKS) jer smatraju da su razriješeni nezakonito i da je izostalo prethodno utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu. Bivša direktorica OŠ „Oktoih“ Mirjana Radulović kazala je za „Dan“ da je značajan broj njenih kolega predao zajedničku tužbu, dok je ona početkom avgusta angažovala advokata i tužila resor kojim rukovodi Vesna Bratić. Ministarstvo je sredinom jula, nakon usvajanja izmjena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, smijenilo direktore 260 škola i 140 vrtića kako bi se depolitizovale ustanove.

Iz Ministarstva prosvjete je „Danu“ juče saopšteno da su sva rješenja o razrješenju direktora zakonita.

– Većina je tužila MPNKS od smijenjenih, njih sigurno 90 odsto. Ja sam odmah podnijela tužbu i angažovala advokata. Išla sam samostalno jer smo svi mi slučajevi za sebe, pa nas je tako trebalo tretirati i resorno ministarstvo. Moja tužba je predata i očekujem da kroz postupak dokažem da su me nepropisno smijenili. Razlog za tužbu je moja nezakonita smjena koja je uslijedila bez utvrđenih bilo kakvih radnih i profesionalnih propusta. Razriješena sam na nacionalnoj osnovi, radi se o čistom revanšizmu i politikantstvu. To želim i očekujem da dokažem putem suda i, nadam se, pravne države – ističe Radulovićeva.

Ona objašnjava da ni danas nakon dva mjeseca od njihove smjene nijesu formirani školski odbori tako da su svi u prekršaju na čelu sa Ministarstvom prosvjete.

– Oni ne smjenjuju postavljene v.d. direktora koji isto kao i mi ne izvršavaju radne obaveze. Ovi koji su sada v.d. imaju rok pola godine da raspišu konkurs. To im dođe do Nove godine. Još nijesu izabrali ni pomoćnike direktora škola – kazala je Radulovićeva.

Nastavili da rade kao nastavnici

Svi nedavno smijenjeni direktori škola i njihovi pomoćnici u Podgorici, izuzev jednog ili dvoje, zadržali su posao dobivši pune ili djelimične norme časova za ovu školsku godinu, saopšteno je iz podgoričkog odbora Sindikata prosvjete.

– Za ovu školsku godinu što se tiče Podgorice su svi direktori, osim jednog ili dva, dobili norme ili djelimične norme časova za ovu školsku godinu. Norme koje su dobili smijenjeni direktori i pomoćnici nijesu časovi uzeti od nastavnika i profesora. Prvo su preko 200 ljudi, kolega iz Podgorice zadovoljili svoje norme, popunili ih i od preostalih časova su dodijelili direktorima – navode iz Sindikata.

Bivši direktor Obrazovnog centra Plužine Nikola Agramović kazao je za „Dan“ kako očekuje da će Sud postupak riješiti u njihovu korist.

– Pravncii su nam rekli da su odluke Ministarstva pravno neutemeljene i neosnovane. Kolektivnu tužbu je podnijelo preko 100 bivših direktora, a ostali su u drugim grupama i samostalno tužili MPNKS – navodi Agramović.

Iz MPNKS „Danu“ su kazali da svaki građanin može da koristi sva prava koja mu po zakonu pripadaju.

– Ova vlada u potpunosti smatra legitimnim aktivizam građana u tom pravcu. U odnosu na donijeta rješenja o razrješenju direktora smatramo da su sva rješenja zakonita usled čega ćemo kao stranka u sporu dovesti do povećanja budzeta za troškove sudskih postupaka, a takođe će nam sudski postupci koji su inicirani od strane direktora pomoći da prije procesuiranja od strane tužilaštva ukažemo na sva nepočinstva koja su bila u velikom broju škola. Vjerujemo da će sudovi donositi odluke na osnovu zakona, a zakon je na strani MPNKS. Pomoćnike direktora imenuju direktori – saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor