(Video) Izraelska policija upala u Al-Aksu: Topovskim udarima i gumenim mecima na vjernike

Najmanje 53 Palestinca povrijeđena su u napadu izraelske policije u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem), javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelska policija nastavlja s napadima na vjernike koji su večeras bili u Al-Aksi koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetilište. Napad je izveden tokom molitve muslimana.

Dok je izraelska policija intervenisala omamljujućim bombama i gumenim mecima, Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama.

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su 53 Palestinca povrijeđeno u intervenciji izraelske policije u događajima u i oko Al-Akse.

Dok se nastavlja intervencija izraelske policije, s druge strane je u toku teravih-namaz, zajednička večernja molitva muslimana tokom ramazana, mjeseca posta.

Direktor kompleksa džamije al-Aksa Omer Kisvan pozvao je izraelsku policiju da napusti kompleks.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Američke Države pozivaju na smirivanje napetosti.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor