Search
Close this search box.

Veto Dodika na zaključak Predsjedništva BiH o posjeti Đukanovića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo bi da 2. i 3. marta zvanično posjeti Bosnu i Hercegovinu, ali je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na tu odluku.

Za zaključak da Đukanović dođe u zvaničnu posjetu BiH glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je Dodik glasao pritiv.

Dodik je taj zaključak o posjeti Đukanovića proglasio „destruktivnim po vitalni entitetski interes“, saopšteno je poslije današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Dodik je stavio veto i na odluku o prihvatanju „Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Kada jedan od članova Predsjedništva BiH stavi veto na neki zaključak ili odluku, onda se o tom zaključku ili odluci izjašnjava parlament entiteta iz kojeg je član Predsjedništva koji je pokrenuo „zaštitu vitalnog nacionalnog interesa“.

U ovom slučaju, ako Skupština RS u roku od deset dana potvrdi Dodikov veto, zaključak i odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor