Veronik Erman Samben otvara “Dane Frankofonije“ u Nikšiću

Dani frankofonije, manifestacija koja slavi frankofone kulture i francuski jezik, počinju 20. marta džez koncertom Veronik Erman Samben u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 sati.

Veronik Erman Samben (Véronique Hermann Sambin), talentovana kompozitorka, tekstopisac i pjevačica, rođena je 1974.na ostrvu Gvadalupe gdje već kao vrlo mlada biva očarana kubanskom muzikom i plesom zuk. U njenoj porodici muzički ukusi su bili jasno definisani budući da je njena majka bila veliki obožavatelj muzike Žaka Brela (Jacques Brel) i Tine Tarner (Tina Turner), dok je njen otac volio da pleše uz muziku grupe Les Aiglons.

U 17. godini napušta domovinu kako bi nastavila više poslovne studije. Godine 2008. odlučuje da se u potpunosti posveti pisanju i komponovanju pronalazeći inspiraciju u zvukovima nekih udaljenih područja. Njena djela bogata su multikulturalnim i neobičnim aspiracijama.

Džez će imati odlučujući uticaj na karijeru mlade umjetnice. I zaista, pjevačice Ela Ficdžerald (Ella Fitzgerald), Natali Kol (Natalie Cole) i saksofonista Ksavier Rišardo (Xavier Richardeau), obilježiće njeno muzičko putovanje.

2011. upućuje poziv vizuelnim umjetnicima, pjesnicima i tekstopiscima sa ciljem da naprave elektro-poetsku predstavu Rasinovan za koju komponuje muziku za tekstove afro-američkog pjesnika Pol Lorens Danbara (Paul Laurence Dunbar). Takođe, ona piše i predstavu za djecu Calyps et Compagnie, koju je predstavila tokom festivala Rio Loco.

Svoj drugi album pod nazivom Basalte objavljuje 2015.

Album je nazvan po jednoj vulkanskoj stijeni, a u njemu se Veronik osvrće na blaga skrivena u morskim dubinama.

Ovo djelo je poput neke čarobne priče koja vodi publiku u zavodljivu šetnju, budeći na taj način njihovu znatiželju. Dragi kamen bazalt može u svakom od nas probuditi svijest o tome šta nas okružuje, te podstiče potrebu za znanjem i intrigom.

Kombinovanjem različitih tonova i jezika kao što su engleski, francuski i kreolski, Bazalt ostaje vjeran originalnosti pjevačice, kako bi se njene pjesme dovele na neki uzvišeni nivo.

Ulaz je slobodan.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor