Verdijeva “Lujza Miler“ u Cineplexxu

U njujorškoj operskoj kući Metropoliten u subotu, 14. aprila, biće izvedena prvi put u visokoj rezoluciji Verdijeva opera „Lujza Miler”.

U naslovnoj ulozi naći će se Sonja Jončeva sa Pjotrom Bečalom, koji nastupa u Metropolitenu poslije pauze duže od 10 godina. Direktan prenos zakazan je u 18:30 u bioskopu Cineplexx Delta City.

Bertron de Bili diriguje ovim rijetko izvođenim Verdijevim djelom, u kojem nastavlja svoju legendardnu saradnju sa Plasidom Domingom.

Libreto za ovu tragičnu melodramu napisao je Salvatore Kamarano po motivima Šilerovog komada „Spletka i ljubav“, a djelo je premijerno postavljeno u Napulju 8. decembra 1849.

Iako je ubrzo nestala sa repertoara, u dvadesetim godinama XX vijeka ponovo je zaživjela na evropskim operskim pozornicama. Danas je, pored Nabuka, Ernanija i Magbeta, jedno od rijetkih Verdijevih djela napisanih prije 1850. koje se redovno izvodi.

Radnja se dešava u Tirolu u XVII vijeku i prati tragičnu ljubav mlade djevojke Lujze i Rodolfa, sina grofa Valtera. Iako se iskreno vole, spletke i laži će spriječiti njihovu sreću. Na kraju, mladić i djevojka ispijaju otrov i umiru. Tri čina opere nose podnaslove Ljubav, Spletka i Otrov.

Ovogodišnja sezona direktnih prenosa opera iz Metropolitena završava se 28. aprila prikazivanjem možda najzanimljivije opere o Pepeljugi, koju je napisao francuski kompozitor Žil Masne 1889. Ulaznice su dostupne na blagajnama bioskopa Cineplexx Delta City, po cijeni od 9,00€.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor