Veljović pozivao policiju da skine uniforme

Policija je bila jedinstvena u djelovanju, a naređenja su isključivo izdavali direktor Uprave policije Zoran Brđanin i rukovodilac Operativnog štaba Goran Jokić, dok smo sredstva prinude koristili samo u slučajevima kada na drugačiji način nije mogao da se odbije napad na službenike UP, kazao je v.d. pomoćnik direktora za Sektor Opšte nadležnosti Uprave policije Dragan Gorović.

Oficir policije, koji je rukovodio kordonom na Studentskom trgu, naglasio je da je većina građana mirno protestovala na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, ali da je napad na službenike prvi počeo bivši šef policije Veselin Veljović što se kasnije sinhronizovano prenijelo na grupice na još najmanje 10 lokacija u Prijestonici.

Dok se u Vladi satima tokom noći vijećalo da li će se možda odustati od intronizacije u Cetinjskom manastiru, iznad Orlovog krša, naziralo se svitanje, a potom i prvi sukobi…

”Vi ste kolege Crnogorci, skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom”, prisjetio se Gorović obraćanja Veljovića, koji je u 4.30 časova pokušao prvo da destabilizuje policijski sastav, a potom se tijelom zaletio na policajce predvodeći grupu, koja je krenula da juriša na kordon od 40 službenika UP.

”Policajci su ostali mirni, na svojim pozicijama i profesionalno su radili svoj posao. U 15 do 5 počinje guranje, grupa od 15-ak demonstranata na čelu s Veljovićem je uspjela da probije prvi kordon, onda smo brzo postavili drugi prsten. Starješine su više puta upozoravale da se odbiju, onda je izdata i naredba, nakon čega je rukovodilac Operativnog štaba koji je bio tu, naredio da su se stekli zakonski uslovi za upotrebu sredstava prinude. O sukobu je obaviješten i direktor UP, koji je saopštio da ukoliko ne postoje drugi zakonski način da se odbije napad, da se upotrijebe hemijska sredstva. Počeli smo s ručnim sprejem, za koji nam nije trebalo odobrenje direktora, a nakon toga smo ispalili 4-5 šok bombi i suzavaca. Tu je odbijen prvi napad u centru, nakon čega smo pozvali pojačanje”, ispričao je Gorović kako se u nedjelju dogodio prvi talas nasilja na Cetinju.

Noć bez sna bila je mirna u Operativnom štabu policije, dok su demonstranti i grupa Cetinjana takođe mirno držali barikade na svim ulazima u Cetinje i očekivali odluku Vlade da zaustavi namjeru da se ustoličenje obavi u Cetinjskom manastiru.

”U ranim časovima UP saznaje da će ustoličenje biti obavljeno na Cetinju, zbog čega smo dobili naređenje da štitimo prostor i da se spriječi eventualni kontakt dvije strane. Tada se donosi odluka da policija probije blokade kod Belvedera i kod Auto-moto centra na ulazu od Budve. Kada je policija krenula u razbijanje blokade specijalnim vozilima, došlo je do jakog otpora grupe građana, koji su kamenicama, šipkama, praćkama s brda zasuli službenike policije u tjesnacu magistrale. Posebno je jak otpor bio kod Auto-moto centra, dok na Belvederu nije bilo previše sukoba. Kada su oko 9 časova čuli kako helikopter slijeće na livadu ispod Cetinjskog manastira, demonstranti su krenuli ka centru grada, kako bi na pozicijama pokušali da probiju policijske blokade”, prisjetio se događaja Gorović.

Dok je u Manastiru trajao vjerski čin, policija je preko dva sata, kako tvrde, vodila borbu na 15-ak pozicija u centru Cetinja jer se sporadične grupe demonstranata nijesu mirile dovođenjem mitropolita Joanikija na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Dugogodišnji šef policije, saopšteno je, mirno sačekao kolege, a potom i sačekao da ga bez lisica privedu u prostorije cetinjske policije zbog “napada na službeno lice u vršenju službene radnje”.

Policija od prvog napada u zoru Veljovića nije uočila sve dok nijesu krenuli da prazne kafanu.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor