Veliki skup 3. jula u Sarajevu za oslobađanje svih rijeka Balkana

Ekološki i aktivistički pokreti, organizacije i aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupljaju se u Sarajevu 3. jula uz poruku „Ni kap vode im ne damo“.

Regionalni savez pod nazivom „Odbranimo r(ij)eke Balkana“ najavljuje veliki skup 3. jula u Sarajevu, gdje će se postaviti kamen temeljac „zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana“.

„Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. Očekuje se dolazak predstavnika i predstavnica preko 20 lokalnih inicijativa koje se već godinama aktivno bore za rijeke širom Balkana“, kažu.

Dodali su da savez „Odbranimo r(ij)eke Balkana“ okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima.

„Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze“ poručuju iz ovog saveza.

Istakli su da zahtijevaju da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim rijekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

„Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile. Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička“, ističu.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor