Veliki rast diskriminacije u engleskom fudbalu

Diskriminacija u engleskom fudbalu porasla je za 59 odsto u prvom dijelu sezone, saopšteno je danas.

 

Grupa „Kick It Out“ u septembru zahtijevala od Mančester junajteda da navijačima zabrani rasističku pjesmu o Romeluu Lukakuu (foto: Beta/AP)

U prvom dijelu ove sezone počinjeno je 282 incidenta, koliko je grupi Kik it aut (Kick It Out) koja se bori protiv diskriminacije, prijavljeno u četiri engleske lige i prve četiri amaterske lige. Rasizam je u nešto više od polovine izvještaja koje je prikupio Kick It Out.

„Naši najnoviji statistički podaci pokazuju veliki porast incidenata diskriminacije u fudbalu, što bi trebalo da bude poziv na buđenje svima u tom sportu“, rekao je predsjednik te antidiskriminatorne grupe Herman Ouzli.

U prve četiri engleske lige zabilježen je porast rasizma, homofobije i drugih oblika diskriminacije za 38 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Zabilježeno je 111 incidenata od avgusta, od kojih 64 u Premijer ligi, 47 u Čempionšipu, trećoj i četvrtoj ligi. To je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 40 incidenata u Premijer ligi i 29 u preostale tri lige na polovini sezone.

Ouzli je dodao da borba protiv diskriminacije mora biti zajednički napor.

„Lideri svih djelova društva i fudbala, kao i šira javnost i fudbalski navijači, moraju da preduzmu nešto, da prijave diskriminaciju i pomognu nam da iskorijenimo mržnju“, naveo je Ouzli.

U prvom dijelu sezone 2012-213 prijavljeno je 53 diskriminatornih incidenata.

Poslije rasizma, incidenti homofobije, bifobije i tansfobije su najbrojniji (22 odsto), a zatim i antisemitizam (devet odsto).

Kako se navodi, društvene mreže postaju sve veći izvor diskriminacije, sa većinom incidenata na Tviteru.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor