Večeras izložba „Palestina, simbol i boja“

U Ministarstvu kulture večeras će biti otvorena izložba „Palestina, simbol i boja“ mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen. Otvaranje izložbe planirano je za 20 sati.

 
Ilustracija (Pixabay)

Izložbu organizuje Ambasada Palestine u Crnoj Gori u saradnji sa Ministartsvom kulture.

Naime, izložba „Palestina, simbol i boja“ je fokusirana na nasljeđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije, kao i neke iz starije istorije Palestine, poput tradicije drevne palestinske Kananit civilizacije.

Umjetnica Rima Almozajen kroz sopstvenu prizmu dočarava razne elemente palestinskog nasljeđa, definišući svoj rad kao simboličku apstrakciju.

U svojim djelima se služi jakim bojama pa i materijalima koji se koriste u tradicionalnoj palestinskoj nošnji, često koristeći motiv žene i njen status u palestinskom društvu kao inspiraciju.

Njeni radovi se razlikuju u zavisnosti od simbolike koja ih prožima, tako da se među izloženim radovima mogu pronaći oni inspirisani sloganima i grafitima palestinskih boraca za slobodu, zatim tradicionalnom narodnom nošnjom iz raznih perioda palestinske istorije, pa sve do drevnih simbola od kojih su neki stari hiljadama godina, a i danas su jako često korišteni, naročito prilikom izrade čuvenog palestinskog veza.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor