Večeras dobijamo prvog finalistu Mundijala: Francuska ili Belgija?

Borba za prvaka svijeta u fudbalu nastavlja se večeras kada se od 20 sati igra prvo polufinale Mundijala između Francuske i Belgije na stadionu u Sankt Petersburgu.

Večerašnji rivali do sada su se sastajali 73 puta. Posljednji put na prvenstvu svijetao 1986. godine, kada je trijumfovala Francuska rezultatom 4:2. Posljednji meč Belgija je dobila 2015. kao gost 4:3, dok je Francuska posljednji put trijumfovala 2004. godine.

Od 73 odigrane utakmice – Belgija je dobila 30, Francuska je slavila 24 puta, dok je 19 susreta završeno bez pobjednika.

Francuska je predvođena devetnaestogodišnjim Kilijanom Mbapeom u četvrtfinalu, lakše nego što se očekivalo, sa 2:0 savladala Urugvaj.

Iako Belgijanci znaju da je Francuska ozbiljan rival, znaju isto tako da su već pobijedili jednog pretendenta na titulu, te nemaju potrebe da se plaše Francuza. Tako misli Naser Čadli.

„Ako možeš da pobijediš Brazil, onda ne moraš da se plašiš nikoga. Poštujemo svaki tim, ali ako budemo igrali sa strahom nećemo uspjeti da pobijedimo Francusku. Pobjeda nad Brazilcima je veliki korak za nas. Imamo mnogo samopouzdanja, pokazali smo svima šta možemo. Belgija je mala zemlja, imamo 11 miliona stanovnika i veoma smo ponosni na ono što smo učinili do sada“, poručio je Čadli.

Na drugoj strani, Belgija je četvrtfinale izborila trijumfom nad Brazilom, rezultatom 2:1. Selektor „galskih pjetlova“ je pred duel u Sankt Peterburgu pecnuo kolegu sa suprotne strane, Roberta Martineza.

„Ne želim da uvrijedim kolegu Martineza, ali on je samo iskoristio rad rethodnika Marka Vilmtosa. Belgija nije slučajno ovdje. Bila je sjajna i na Evropskom prvenstvu u našoj državi, pokazala najbolje igre u grupnoj fazi i onda loše odigrala protiv Velsa. „Crveni đavoli“ imaju mnogo potencijala, igrači se znaju, pogledajte samo ta imena. Dolaze iz najboljih engleskih, ujedno i evropskih klubova.“

Duel između Francuske i Belgije biće emotivan za Tjerija Anrija, koji je ostavio veliki trag noseći dres „galskih pjetlova“, a sada će sjedjeti na suprotnoj strani – kao pomoćnik selektora „crvenih đavola“ Roberta Martineza.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor